Džambo vreća, kraljica skladištenja praškastih i zrnastih materijala

U tekstu u nastavku predstavljamo vam džambo vreće široke primene u skladištenju raznih praškastih i zrnastih proizvoda, sektorima poljoprivrede i prehrambene industrije do građevinarstva i rudarstva

Flexible intermediate bulk container – FIBC,  odnosno džambo džak ili džambo vreća je fleksibilni industrijski kontejner napravljen do PP materijala, u različitim dimenzijama,  prošiven specijalnim koncem koji može da izdrži težinu i preko tri tone.  Izrađuje se uglavnom prema dimenzijama standardnih ali i nestandardni paleta jer se na istima transportuju.

U Srbiji postoje proizvođači i distributeri džambo vreća koje možemo još naći i pod nazivima: FIBC vreća/džak, velika vreća/džak, big bag, super vreća. Na tržištu se mogu nabaviti već upotrebljavane ili nove.

Džambo vreća se izrađuje sa ručkama (gurtnama)  od specijalnih materijala kako bi izdržale velike terete. Na jednom džaku ih može biti od jedne do četiri a omogućavaju veoma lak i siguran utovar viljuškarom. Da li se ove vreće lakše praznile, koriste se posebni dozatori koji mogu biti fleksibilni – prilagodljivi potrebnom otvoru pražnjenja.

Džambo džakovi se koriste u različitim industrijskim granama za transport i skladištenje praškastih i zrnastih materija poput brašna, šećera, žitarica, stočne hrane, peska, peleta, reciklažnog materijala, granulata, veštačkog đubriva, građevinskih materijala, uglja i ostalih ruda, kao i mnogih drugih proizvoda.

Big bag, ili džambo vreće, u  zavisnosti od proizvoda za koje se koriste, mogu biti dodatno ojačane iznutra polietilenskom folijom kako sadržaj ne bi došao u dodir sa vlagom. Vreće se šiju u raznim dimenzijama a širine su najčešće od 70 do 150 cm, sa visinom u rasponu  od 100 do 200 cm.

Postoje standardni i specifični tipovi džambo vreća koje se razlikuju po određenim elementima u zavisnosti od namene, pa tako imamo, osim standardnih:  Q – bag vreće, vreće za hranu, provodljive džambo vreće (za korišćenje u eksplozivnom okruženju), ventilacione, vreće sa uloškom, vreće sa jednom ili dve tačke vešanja.

Foto: Image by Frank Habel from Pixabay

Podeli na društvenim mrežama: