9 primera loših pakovanja i kako ih poboljšati

Kada vidimo dobro upakovan proizvod najčešće ćemo ga kupiti, ali i brzo zaboraviti. Međutim, loša pakovanja će se ipak pamtiti jer se njime stiče iskustvo i postavlja pitanje – da li na taj proizvod opet obratiti pažnju.

Iako postoji mišljenje da grafički dizajn ambalaže nije mnogo bitan, ipak pakovanje ispunjava niz važnih zadataka – izdvaja proizvod, ističe kvalitet proizvoda, stvara taktilno iskustvo kupca i štiti proizvod od oštećenja. Ambalaža jeste napravljena da bi se bacila i najčešće je namenjena jednokratnoj upotrebi, međutim od mnogo različitih vrsta pakovanja ipak će se jedno izdvojiti koje će nas privući, bilo da se radi o pozitivnim ili negativnim emocijama koje će probuditi u nama.

Svaka ambalaža utiče na iskustvo i svako pakovanje prilagođeno je specifičnom stilu ili obliku proizvoda. Mi vam predstavljamo devet grešaka u pakovanju sa idejom kako ih poboljšati.

1. Prevelike se kutije za transport

One čak nemaju nikakav dizajn. Često su kutije za transport generičke kartonske, bez dizajna i neke firme misle da će svaka obična kutija obaviti posao. Činjenica je da one imaju praktičan zadatak, da olakšaju trasport i zaštite proizvod od oštećenja. Međutim, može se upotrebiti malo mašte jer se sitniji predmeti mogu upakovati lepše, u manju ambalažu. Višak kartona će svakako nervirati kupca, a tolika količina smeća nije ni ekološki prihvatljiva. Zašto ne razmisliti o kutijama za transport po meri proizvoda?

greške pakovanja
Izvor: Reddit
2.  Obmanjujuće kutije za pakovanje proizvoda

Najčešće se radi o dva pakovanja unutar jednog i tu postoji jasna namera – da se stvori pretpostavka da je proizvod koji se nalazi unutra jednako veliki kao i pakovanje. Prevara kupca jeste trenutna pobeda, ali teško da će razočarani potrošač ponovo kupiti isti proizvod. Brendovi bi svakako trebalo da budu svesni i viška otpada koji se stvara. Tako da, mala i interesantna pakovanja, prilagođena proizvodu privući će kupca za sva vremena.

Izvor: Imgur
3. Zloupotreba limenke za piće

Kada god vidimo limenku sa otvaračem na vrhu jasno nam je da je u pitanju napitak za konzumiranje – sok, energetsko piće. Međutim, zbog ovog primera uvek je bolje pročitati šta se nalazi unutar limenke, jer nas neke greške mogu skupo koštati. Ovde se radi o rashladnoj tečnosti za radijatore. Prema tome, nije potrebno biti mnogo kreativan, samo je najbolje koristiti vizuelne naznake koje odgovaraju intuitivnom razumevanju kupca.

Greške pakovanja
Izvor: Reddit
4. Neusklađeni i čudni oblici

Čak i najkreativniji oblici treba da imaju praktičnu funkciju, ali da li bi vam palo na pamet da se unutar sijalice nalazi energetski napitak? Radi se o metafori, ali mnogi ne bi znali o čemu se tačno radi, iako postoji poklopac koji se može okretati. Nekome može biti interesantna ovakva kreativnost, ali nekome ipak ne. Težite prirodnosti, logičnosti, predstavite prirodu proizvoda i postignite krajnji cilj – razumevanje.

Greške pakovanja
Izvor: Packaging Design Archive
5. Individualno umotavanje proizvoda

Kada se proizvodi kupuju na veliko, njihovo pojedinačno pakovanje baš i nema smisla, pogotovo kada se radi o hlebu, voću, povrću. Ovakva pakovanja postaju komična, a time se stvara opet nepotreban otpad. Takva pakovanja trebalo bi biti namenjena proizvodima koji se zaista kupuju na komad ili proizvodima za jednokratnu upotrebu, dok pomenute namirnice ni ne moraju biti upakovane, bar ne po komadu.

 6. Višak umotavanja

Iako neki predmeti zahtevaju umotavanje, to ne znači da ceo proizvod treba biti zamotan. Međutim, neki brendovi smatraju da treba obezbediti proizvod kao da putuje u svemir. Jedan omot, kvalitetan, bi trebalo biti više nego dovoljan, kao što se može videti na slici. Dobro poznati brend je trebao da odabere jednu od dve vrste pakovanja. Proizvod će svakako biti bezbedan iako se nalazi samo u kartonu.

Greške pakovanja
Izvor: Reddit
7. Loša tipografija na etiketama

Stil se svakodnevno menja, ali takođe postoje i određeni trendovi fontova koji su izašli iz mode. Danas se ceni preglednost i jednostavnost. Međutim, postoje brendovi koji ili preterano ističu font ili previše dekorišu etiketu. Jedan od primera se nalazi na slici, radi se o pivu čija etiketa stvara detinjast efekat, fontom se predstavlja ženski rukopis, a slogan ispod naziva brenda ispisan je malim, previše kurzivnim slovima koja je teško pročitati.

Greške pakovanja
Izvor: Chick Beer

U suštini, prilagođeni natpisi talentovanog dizajnera su siguran način da se izbegnu greške sa fontom, a dobra tipografija naglašava hijerarhiju i olakšava kupcu da razlikuje informacije na prvi pogled.

8. Loše boje na pakovanju

Boja svakako čini da dizajn ambalaže bude upečatljiv, ali treba asocirati i na to šta taj proizvod zaista sadrži. Zbog toga treba izbegavati pakovanje crvene boje u plavo pakovanje ili obrnuto, kao što se može vidite na slici.

Greške pakovanja
Izvor: Redit

Takođe, proizvodi koji imaju potpuno različitu namenu, a pripadaju istoj liniji proizvoda trebalo bi bar drugačijim bojama biti obeleženi. Zamislite kakva si se katastrofa dogodila kada bi kupac pobrkao ova dva proizvoda sa slike. U svakom slučaju, boja ima inherentne asocijacije koje su ključne za predstavljanje prirode proizvoda. Smela upotreba boja jedan je od najboljih alata za ilustraciju razlike među proizvodima.

Izvor: Imgur
9. Loša upotreba slika

Putem slika na pakovanju prenosi se namena proizvoda, pa je iz tog razloga neophodno usaglasiti fotografiju sa onim što se nalazi unutra. Na prvoj fotografiji može se videti slika alpiniste, iako je naglašeno da se uže ne može koristiti za planinarenje. To takođe dovodi kupca u zabunu i do nesigurnosti pa je najbolje proizvod predstaviti u skladu sa njegovim realnim mogućnostima.

Takođe, brendovi koriste idealne slike na pakovanjima kako bi prikazali proizvod, što je naročito zastupljeno u prehrambenoj industriji, međutim, nekada se zaista preteruje. Ako bi slika trebalo da predstavlja idealizovan oblik proizvoda, bolje je razmisliti o ilustracijama ili apstraktnim slikama koje neće dovesti potrošača do razočarenja.

Iako loš dizajn ambalaže može učiniti brend predmetom podsmeha, još je veći problem frustriranje kupca kroz nepotrebne prepreke za pristup proizvodu ili stvaranje konfuzije nelogičnim pakovanjem. Takođe, višak ambalaže proizvodi nerazgradiv otpad i šteti životnoj sredini.

Sa druge strane, na dobro pakovanje ne treba gledati kao na opterećenje, potrebno je samo da brend istraži održive materijale i prilagodi pakovanje dimenzijama proizvoda. Iako je to lakše reći nego učiniti, sa dobrim dizajnerom i kvalitetnom početnom idejom sve elemente ćete uspeti idealno da uskladite.


Izvor: 99desings.com

Naslovna fotografija: Freepik

Podeli na društvenim mrežama: