DIZAJN: 11 trendova za dizajn ambalaže za 2020. godinu, I deo

Prema portalu 99designs.com, globalnoj online platformi koja okuplja dizajnere širom sveta i povezuje ih sa klijentima kojima je potreban dizajn, aktuelno će biti 11 trendova za dizajn ambalaže za 2020. godinu

Kako kažu na 99designs.com, 2020.  je godina za novih trendova dizajna ambalaže. Dizajneri pomeraju granice dizajnerskog oblika – od funkcije do estetike. Uzbudljivi trendovi u boji, ilustraciji, oblicima i drugim dizajnerskim elementima sjedinjuju se kako bi stvorili neočekivano pakovanje proizvoda koje pomaže brendovima da se probiju kroz konkurenciju.

2020. godina će nas iznenaditi najobičnijim i najinovativnijim trendovima pakovanja – a ako brendovi i dizajneri žele uspeh, moraće da ih razumeju i nađu način da ih ožive, kažu na 99designs.com.


1. Pakovanje priča priču

Prema 99designs, tokom 2020. godine brendovima će biti potrebno više od dobro dizajnirane ambalaže da bi napravili uticaj. Ako se zaista žele povezati sa svojim kupcima, moraće da postave ambalažu na novi nivo koristeći je da ispričaju priču o svojoj robnoj marki.

Pakovanje bi trebalo da priča priču dok otpakujete proizvod. Na internetu, pakovanje mora da ima veći značaj zbog nedostatka iskustva prodavnice. Kaže Vill Krispin, direktor strateškog razvoja kompanije 99designs

Iako je važno da svi brendovi koriste trend priče kroz ambalažu, ovaj trend je posebno  važan za proizvode koji se prodaju prvenstveno putem interneta. Pošto proizvodi e-trgovine nemaju luksuz da ih se vidi i dodiruje u stvarnom životu, oni moraju da iskoriste sve što imaju na raspolaganju da ispričaju svoju priču o brendu i uspostave vezu sa svojom publikom – a to počinje sa njihovim pakovanjem.

U 2020. godini, očekujte da će brendovi pristupiti sveobuhvatnijem pristupu dizajnu ambalaže – i da koriste svoje ambalaže kao priliku da ispričaju priču o svom brendu, komuniciraju o svojim ključnim porukama i izgrade dublju vezu sa svojim idealnim kupcima.

2. Metamorfoza

Potrošači će u 2020. godini biti pretrpani mogućnostima – a sa toliko brendova i proizvoda u ponudi, biće još veći izazov da se stvori nešto jedinstveno i smisleno što ima odjeka kod kupaca. Zato je dizajn koji pokazuje fascinantnu ideje poput „metamorfoze“ jedan od najvećih trendova u pakovanju u 2020. godini.

Detaljne ilustracije koje prikazuju različite vrste transformacija mogu pomoći brendovima da budu nezaboravni – ptice postaju plodovi, pejzaži postaju deo životinje itd. Ove vrste ambalaže ne samo da pričaju o robnoj marki ili proizvodima – već postaju i umetnički predmet, kaže dizajnerka 99designs, Mila Katagarova

Ova optička iluzija ne samo da pojačava vizuelni interes za pakovanje, već privlači i potrošače koji žele da vide zamršene detalje celovite slike – što može pomoći brendovima da se odvoje od konkurencije, iskoče sa polica i privuku pažnju svojih kupaca dubljim značenjem.

Foto: Behance.net

2020. godine, očekujte da će brendovi prihvatiti ovaj više umetnički, avangardni trend ambalaže kao način da se istaknu iz gomile i stvore nešto novo i drugačije.

3. Retro-futurizam

Retro-futurizam može izgledati kao oksimoron. Ali istina je da retro i futuristički dizajn mogu dobro sarađivati, izazivajući i osećaje nostalgije (retro) i iščekivanja (futurizam). Dizajneri pakovanja koji koriste trenutni trend gradijenta kroz trend retro-futurizma kreiraće izvanredne dizajne koji će se svideti velikom broju potrošača.

„Svetle neonske boje i gradijenti postoje već dobru par godina i još uvijek su u trendu“, kaže dizajner goopanic iz 99designs-a. „Oni će se više prebaciti na teritoriju pakovanja kako bi brendovima dodali retro-futurizam.

Foto: goopanic, 99designs.com/profiles/goopanic

Možemo očekivati da se puno neonskih boja, podebljani gradijenti i retro dizajnerski dodiri (poput minimalističkih logotipa i retro inspirisane tipografije) spoje na jedinstvene, neočekivane i trendovske načine.

4. Nejasne boje i zamućene slike – blurovanje

Retro-futurizam nije jedini trend dizajniranja ambalaže 2020. godine koji je nastao iz još uvek popularnog trenda gradijenta.

Upotreba isprepletenih boja daje pakovanju hladan i oštar osećaj. Ovaj trend će podići gradijente na sledeći nivo, zamaglivši ivice kako bi se stvorio apstraktniji izgled napraviće pomak u dizajnu u 2020. godini. Takođe, možemo da očekujemo i da dizajneri primenjuju zamagljivanje slika, stvarajući apstraktni efekat gradijenta koji ide van boje – i tako privuče potrošače dok pokušaju da razaberu sliku iza zamagljivanja.

5. Maksimalizam i detalji

Minimalizam će uvek imati mesto u dizajnu paketa. No, kako mnogi stručnjaci predviđaju ekonomski pad u 2020. godini, sve veći broj potrošača će se usmeriti prema osećaju bogatstva, luksuza i ekstravagancije u svojim proizvodima – zbog čega će maksimalizam u dizajnu ambalaže biti značajno ispoljen u narednoj godini.

„Kako svetska ekonomija ide sporijim tempom, jedan od trendova u dizajnu ambalaže za koji vidim da se pojavljuje je luksuzniji, više pažnje, sa intenzivnijim, bogatijim bojama. „Teži“ dizajni, puni detalja i prelepe grafike koji označavaju kvalitet proizvoda. Ljudi su oduvek želeli komad luksuza i lepote u svom životu, a ova predodžba postaje još jača kako vremena postaju sve teža “, kaže dizajner sa platforme 99designs- a Agi Amri.

2020. godina neće biti jednostavna u dizajnu pakovanja. Kako potrošači traže više vrhunskog iskustva sa svojim proizvodima (što je posebno važno kada ekonomija može sprečiti druge vrste vrhunskog iskustva), sve više brendova će početi eksperimentirati sa stilom dizajniranja ambalaže koja komunicira kao luksuzno iskustvo – i fokusira se na lepe detalje. Očekujmo zamršenije i detaljnije dizajne; bogatije, dublje palete boja; i istaknutiju upotrebu crteža.

Foto: Behance, Behance.net

PROČITAJTE JOŠ: DIZAJN: 11 trendova za dizajn ambalaže za 2020. godinu, II deo

6. Ekološki osvešteno pakovanje

Klimatske promene zvanično su postale kriza novog doba. Dakle, jedan od najvažnijih trendova dizajna ambalaže 2020. godine, bez sumnje, biće da brendovi prihvataju ekološki prihvatljiviji pristup ambalaži.

Kako dublje zaranjamo u klimatsku krizu, jedan od najvećih izazova za dizajnere i klijente u narednim godinama – čak i decenijama – biće pronalaženje ekoloških, materijala bez plastike u zamenu za trenutne materijale “, kaže dizajner Obachta 99designs-a.

Očekujte da će više brendova započeti istraživanje koristeći ekološki prihvatljivije materijale u ambalaži, krećući se prema ambalaži koja se lako reciklira, minimizirajući količinu materijala potrebnog za dizajn ambalaže ili čak celokupno odbacivanje ambalaže (poput Lush-ovih šampona, koje potrošačima omogućavaju da dobiju potrebno pranje kose  bez  pakovanja šampona u plastične boce).

Foto: Mila Katagarova, /99designs.com/profiles/1186615

Obacht predviđa da će ovo navesti dizajnere da razmišljaju van okvira i da prilagode svoj stil dizajna tako da odgovara novom trendu pakovanja. „Inspirisaće nas da smislimo nove ideje za dizajn na prilično ravnim površinama, poput tipičnog kartonskog pakovanja, i navesti nas da napravimo upečatljiv dizajn na biorazgradivoj ambalaži“, kaže Obacht.

Koji su ostali trendovi čitajte ovde.

Izvor: 99designs.com

Cover foto: Behance, Behance.net

Podeli na društvenim mrežama: