E- trgovina: Dizajn pakovanja utiče na odluku o kupovini

Dizajn pakovanja je prvi utisak o proizvodu koji potencijalni kupac dobija kada dođe na stranicu web shopa ili ugleda reklamu

Razvoj elektronske trgovine (e-trgovine) posledica je ubrzanog načina života. Dostupnost informacija 24/7 kao i mogućnost kupovine onlajn, doprinela je sve većoj konkurenciji u e-trgovini. Kompanije u oblasti e-trgovine teže da koristeći raznovrsnost ponude i dizajn pakovanja privuku kupce. Na taj način ostvaruju određenu vezu sa njima koja će rezultirati ponovljenom kupovinom. Odluka o kupovini, i njena konačana realizacija putem interenta, ipak zavisi od toga kakav je dizajn ambalaže i pakovanja, dizajn proizvoda i vrednosti koju taj proizvod ima za potencijalnog kupca.

Zašto je dizajn pakovanja značajan u e-trgovini?

Prvi utisak po ulasku u web shop potencijalni kupac doživljava po osnovu nekoliko faktora:

  • preglednost proizvoda,
  • način sortiranja proizvoda,
  • mogućnosti pretrage proizvoda,
  • dizajn pakovanja proizvoda koji privlači pažnju kupca, i
  • karakteristike samog proizvoda koji se nudi.

Prvi utisak se ostvaruje na podsvesnom nivou kada se ostvaruju određene emocionalne reakcije koje u značajnoj meri utiču na donošenje odluke o kupovini. Dizajn pakovanja i samog proizvoda mogu uticati na ponašanje potrošača. To znači da dizajn pakovanja proizvoda podrazumeva specifičnost spoljašnjeg izgleda proizvoda, etikete, transportne ambalaže. Dizajn proizvoda u e-trgovini predstavlja specifičan način na koji potencijalni kupac ostvaruje percepciju o samim karakteristikama i prednostima proizvoda.

Vizuelno privlačnan dizajn pakovanja je od suštinskog značaja prilikom donošenja odluke o kupovini.

Boja ima značajnu ulogu u prezentaciji proizvoda u internet prodaji

Boje su veoma značajne u dizajnu pakovanja proizvoda jer ljudi refleksno reaguju na boje. Podsvesna reakcija na određene boje može doprineti boljem isticanju proizvoda i izazivanju određene emocionalne reakcije, što je od posebnog značaja prilikom onlajn kupovine. Stoga je u e-trgovini, izbor boje za pakovanje proizvoda je mnogo više od njihove kombinacije – boje treba da omoguće ostvarivanje određenog uticaja na ponašanje potencijalnih kupaca i podstaknu kupovinu.

PROČITAJTE JOŠ: Zašto je važno dobro osmisliti e-commerce pakovanje?

Bela boja pakovanja proizvoda je boja savršenstva i sigurnosti, pa se često koristi za farmaceutske proizvode. Bela boja asocira na svežinu.

Foto: PrtSc/dove.com

Plava boja se najčešće koristi za proizvode koji se smatraju zdravim i pouzdanim.

Foto: PrtSC/nivea.com

Zelena se koristi da istakne zdravlje, prirodu, svežinu i često ekološku održivost proizvoda. Najčešće se koristi za dizajn pakovanja organskih i zdravih proizvoda.

Foto: PrtSc/lipton.com

Crvena boja pakovanja i dizajna proizvoda se koristi kako bi se istaklo uzbuđenje, modernizam i poželjnost. Podstiče glad pa se često koristi u dizajnu pakovanja za prehrambene proizvode.

Foto: prtSc/plazma.com

Ljubičasta i crna boja za dizajn pakovanja proizvoda se koriste kada se želi istaći vrednost i luksuz proizvoda. Najčešće se koristiti se u modnoj i tekstilnoj industriji.

Fotot: mirisi.com

Naslovna fotografija: Pixabay.com/PreisKing/freePhoto

Podeli na društvenim mrežama: