Efikasno dizajnirano pakovanje osetljivih proizvoda može smanjiti troškove

Adekvatno pakovanje osetljivih i lomljivih proizvoda može smanjiti troškove povraćaja robe, kao i troškove vezane za servis i popravku na terenu, naglašava konsultansta kuća Smithers

Glavna uloga pakovanja jeste da zaštiti proizvod pri udaru ili padu, najčešće tokom transporta, ali i prilikom samog rukovanja. Iz tog razloga ambalaža bi trebalo biti posebno dizajnirana ukoliko se radi o osetljivim ili lomljivim proizvodima jer se na taj način smanjuju troškovi povraćaja robe, ali i troškovi servisa i popravke proizvoda na terenu.

Multinacionalna kompanija Smithers pažljivo se bavila ovom temom, objašnjavajući da nije rešenje ni u prekomernom ili neodgovarajućem pakovanju koje može izazvati onoliko problema koliko pokušava i da reši jer svakako može doći do oštećenja proizvoda. Takođe, njihovo dugogodišnje iskustvo je pokazalo da je potrebno razumeti osetljivost proizvoda na oštećenja, posmatrati čitav lanac snabdevanja, klimatske uslove, način skladištenja i otpremanje robe, posebno kada se za pakovanje koriste talasasti karton ili celulozna pulpa.

Neadekvatno pakovanje osetljivih proizvoda može dovesti do naknadnih troškova usled lomljenja prilikom transporta do kupca

Njihovim pedesetogodišnjim istraživanjima i osluškivanjem zahteva tržišta pažnja se posvetila pakovanju medicinskih uređaja, elektrotehnike i mašina pa se tako rešenje našlo u penastim jastučićima od polistirena, prvenstveno testiranim, a zatim i dizajniranim tako da pruže adekvatnu zaštitu i ispune zahteve tržišta.

– Instrument koji se pakuje može imati prag krhkosti od 40g, ali kada se ispusti prilikom transporta ili rukovanja na proizvod bi se preneo šok daleko veći od 40g. Ambalaža bi trebalo biti posebno dizajnirana da zaštiti proizvod od šoka u nivou koji proizvod doživljava u stvarnom životu, što se postiže pravilnim odabirom materijala za jastučiće korišćenjem podataka o krivulji jastuka, kao i dizajnom pakovanja kako bi se odredilo gde se materijal nalazi oko proizvoda i kakvu zaštitu pruža – ističu iz kompanije Smithers.

Zaključak jeste da je bitno proceniti sve faktore rizika, pronaći adekvatno rešenje, obezbediti promenu pakovanja, ali voditi računa da se uštede u jednoj oblasti ne sprovode na račun dodatnih troškova u drugoj.


Izvor: Smither.com
Fotografija: Pexel.com/Pavel Danilyuk

Podeli na društvenim mrežama: