Grafički dizajn ambalaže – najpopularniji svetski trendovi za 2024.

Grafički dizajn ambalaže kao prvi kontakt sa potrošačem nosi poruku kojom brendovi nastoje da predstave svoje proizvode na što unikatnije načine, sa težnjom da se izdvoje od konkurencije.

Trendovi grafičkog dizajna ambalaža ove godine variraju od suptilnog minimalističkog šarma do upečatljivih, živih boja. Oni su odraz promenjivih ukusa potrošača i prilika za brendove da ispričaju svoju priču na nove, privlačnije načine.

Dok razmišljate o svojoj strategiji pakovanja za narednu godinu, razmotrite ove trendove kao izvor inspiracije i alat za rast.


Bilo da planirate osvežiti svoju ambalažu ili predstaviti nešto potpuno novo, ovi trendovi će vas zasigurno inspirisati. 

1. Interaktivno pakovanje

Brendovi više nisu zainteresovani isključivo za promociju proizvoda; oni se koncentrišu na kreiranje iskustava. To je očigledno u svakom aspektu marketinga proizvoda, uključujući i grafički dizajn ambalaže.

Interaktivna ambalaža, takođe poznata kao „pametna ambalaža“ dolazi u raznim oblicima i formama. Velika ideja je učiniti vaše pakovanje  multifunkcionalnim, omogućavajući potrošačima interakciju s vašim brendom. Uključivanje u ovaj trend dizajna ambalaže za 2024. godinu je jednostavan posao za sve industrije – samo se potrudite da odaberete format koji najbolje odgovara vašem brendu i proizvodu.

ÖLOBOX interactive packaging design by Olkas Voron

Postoje različiti vidovi interaktivne ambalaže, a neke od njih uključuju:

Fizičku interaktivnost – Ovde se ističe grafički dizajn. Zamislite pakete koji se transformišu ili mogu biti ponovno upotrebljeni za dodatnu interakciju s brendom ili funkcionalnu interakciju s proizvodom. Na primer, kutija žitarica koja se može preklopiti u društvenu igru, ili etiketa boce vina koja je slagalica, otkrivajući poruku dok se delovi ponovo poslažu.

Olio D’olive interactive packaging design concept by DESIGN STUDIO BOB

Tehnološku integraciju – To bi moglo značiti ugrađene QR kodove ili NFC (Near Field Communication) čipove  u ambalažu. Kada se skeniraju ili dodirnu pametnim telefonom, mogu pokrenuti iskustvo proširene stvarnosti, pružiti detaljne informacije o proizvodu ili čak ponuditi virtuelnu turu proizvodnog procesa.

Dok se interaktivni dizajni usredsređuju na spajanje oblika i funkcije kako bi ostavili utisak već na prvi dodir, prošireno pakovanje prodire dublje, kreirajući multisenzorno iskustvo. QR kodovi, nekad jednostavno sredstvo za dobijanje informacija, ponovo su izmišljeni i stilski integrisani u dizajn ambalaže. Ovde se ne radi samo o estetici i komuniciranju osnovnih informacija; radi se o produbljivanju veze između brenda i potrošača. Čim se taj kod skenira, potrošači su odvedeni u prošireni svet brenda. To može biti iskrena personalizovana poruka, ekskluzivan popust ili jedinstveni kupon koji iskoči, stvarajući trenutke iznenađenja.

2. Hiper kontrast

Kod hiper-kontrast ambalaže odvija se prava drama dizajna. Na neki način, hiper-kontrast je ekvivalent dopaminskom oblačenju (praksi pronalaženja radosti u garderobi koju odaberete da obučete). Namenjen je podizanju raspoloženja i privlačenju pažnje, jer u današnjem svetu, prvi utisak je onaj koji stvara efekat.

Times China Hyper contrast packaging design
3. Zasićeni pasteli 

Tradicionalno nežni i suzdržani, pasteli sada odražavaju zabavu i živost. Iako su poslednih godina izuzetno popularne svetle, neon nijanse, ovde imamo jednu mekšu, mlađu, kombinaciju boja, ali jednako snažnu. Sama srž ovog trenda leži u njegovoj paradoksalnosti: boje su nežne, ali ipak glasne.

Chamberlain Coffee saturated pastels packaging design

4. Brutalistički tip 

U ovom trendu, same reči postaju fokus. Podeeća na monumentalnu arhitekturu u kojoj se jednostavnost susreće s veličanstvenošću. Zamislite kako stojite u prodavnici, okruženi raznovrsnim pakovanjima, a vaša pažnja privučena je jednim jedinstvenim, hrabrim fontom. To je srž brutalističkog stila. On govori ‘manje je više’, minimalizujući suvišnosti i fokusirajući se isključivo na font.  Ograničena paleta boja – često prigušena ili suzdržana – osigurava da ime proizvoda ili poruka ne izgube svoju važnost među brojnim  grafičkim elementima.

Grfički dizajn pakovanja_
Nice Cream brutalist-type packaging design by Han Gao

5. Diskretan ali luksuzan dizajn ambalaže


U doba u kojem se čini da svaki dizajn vrišti za pažnjom, ovaj trend tiho šapuće – a upravo ta suptilnost je ono što ga čini privlačnim. U svetu preplavljenom prekomernim deljenjem, primećujemo obnovljeni interes za misterioznošću, za onim što ostaje skriveno. Dok su društvene mreže pune videa o raspakivanju proizvoda, često naglašavajući grandiozne procese i složene prezentacije, trend diskretnog, ali luksuznog proizvoda gotovo je suprotan.

Grfički dizajn pakovanja_:
The New Social discreet but deluxe packaging design by  EWMDesigns

To je umetnost pripovedanja kroz pakovanje – svaki sloj koji se skine otkriva novo poglavlje, podstičući potrošača da nastavi istraživati. Brendovi se okreću težim materijalima i jedinstvenim završecima, koji gotovo deluju kao obećanje – garantuju  luksuz unutra U vremenu kada je sve očigledno, dodavanje tajnovitosti gotovo deluje revolucionarno.

PROČITAJTE JOŠ: Inovativna ambalaža više nije samo trend već deo održivog poslovanja

6. Ravna grafika 

Ovaj trend ističe jasnoću i jednostavnost, čistim linijama i neutralnim bojama. On je vrhunac principa „jednostavnije je bolje“ koji naglašava jasne ilustracije uparene sa suptilnim tipografijama i paletama boja. Njegov minimalistički šarm  se savršeno uklapa u različite oblike pakovanja, od kutija i poštanskih koverti do vešalica i torbi. Tihi šarm ravne grafike  ističe se svojom jednostavnošću u tržištu često zaslepljenom bukom i ekstravagancijom.

Little Owl flat graphics packaging design by Jacob Boyles
7. Povratak pedesetih 

Uronite u trend povratka pedesetih, gde ilustracije s jednostavnim crtežima iz te zlatne decenije zauzimaju središnje mesto. Ovi dizajni odišu strogom elegancijom i obavijaju vas u prijatan  zagrljaj poznatog. Postoji nešto prirodno utešno u retro vibracijama, a kada se prilagode današnjoj estetici, nastaje nezaboravna ambalaža. Rezultat je pakovanje koje pruža vizuelni užitak, odražavajući pouzdanost iz prošlosti i privlačnost modernog stila. Retro je ponovo in!

Candies’s ’50s comeback packaging design by Lucia Calfapietra

8. Transparentna igra

Brendovi odbacuju tradicionalne ideje pakovanja  i sve više prihvataju prozirno i poluprozirno pakovanje. Ovo nije samo potez kako bi se prikazao proizvod; to je napor da se priča ispriča u drugom smeru.

Grfički dizajn pakovanja
Refillable toothpaste packaging design concept from mimo

Transparentni dizajni su jedan od najvećih trendova u dizajnu ambalaža trenutno, i ukoliko tražite nešto čime će se vaš proizvod istaći, ovo je definitivno pravi izbor.

Dozvolite inspiraciju

Svi ovi trendovi su prlika da brendovi unesu promenu, inovaciju i živost u svoje pakovanje. Ovo je posebno koisno za mala preduzeća, da ispričaju svoje jedinstvene priče, izazovu emocije i istaknu se na tržištu.

Usklađivanjem svoje ambalaže sa najnovijim idejama za grafički dizajn, možete da učinite da svaka interakcija sa klijentom bude upečatljiva, i ostavi trajan utisak koji prevazilazi policu u marketu.


Izvor: Vistaprint.com

Naslovan fotografija: Puff Pastry flat graphics packaging design by Step Design; Source: Dieline

Podeli na društvenim mrežama: