Trendovi 2023: Predstavljamo vam 10 najboljih trendova za dizajn ambalaže za 2023. godinu

Sa ulaskom u Novu godinu, dočekali su nas i novi trendovi za dizajn ambalaže. Ovu 2023. obeležiće svetle boje i zabavne slike koje će biti suprotna reakcija na trenutno stanje rastuće inflacije, globalnih ratova i klimatskih promena.

Sada već tradicionalno, na početku i ove godine, predstavljamo vam 10 najboljih trendova u dizajnu ambalaže čija će estetika dizajna za pakovanje, prema pisanju sajta 99designs.com, prikazati optimizam i entuzijazam u vreme različitih promena kojih smo svedoci.

Novi trendovi dizajna ambalaže oblikovaće razigran, vedar i zabavan skup, kroz upotrebu jednostavnih dizajnerskih trikova, uključujući mnoštvo vedrih i ekstatičnih boja, šara, tipografskih „žvrljotina“, maskota, ali i likova iz crtanih filmova.

1. Sastojci proizvoda ilustrovani bogatom paletom boja

Kako bi se istakli od konkurencije i održali transpartentnost, proizvođači će ovim novim trendom težiti ukrašavanju ambalaže sastojcima proizvoda, kroz ilustracije jarkih i svežih boja, zabavnog stila. Vizuelni prikaz težiće mladalačkom izgledu kao sredstvo vraćanja uspomena iz detinjstva, što će svakako privući pažnju ljudi. Na prvi pogled kupac će znati koji su sastojci proizvoda, ali će novi trend učiniti i samo pakovanje privlačnijim i zabavnijim.

Autor  gianni88

2. Taktilna tekstura ambalaže

Prednost taktilnih tekstura na etiketi i ambalaži jeste u tome što povećava vrednost proizvoda i čini da proizvod izgleda prilično otmeno. Brendovi koji budu želeli da se istaknu koristiće ovaj trend koji se ne zasniva samo na čulu vida, već i na našem čulu dodira jer je samo pakovanje sa neke strane uzdignuto, odnosno udubljeno. Takođe, dodavanje nečeg posebnog, odnosno folije sa reflektujućim metalom na ambalaži učiniće da proizvod izgleda vrhunski, a samim tim će i privući pažnju kupca.

3. Šare oko celog pakovanja

Kako bi se izazvala radoznalost i podstakli ljudi na kupovinu proizvoda, još jedan od trendova u 2023. godini podrazumevaće korišćenje šara, tačnije širokih linija oko celog pakovanja čime će se prevazići dizajni na koji smo inače navikli, da se ilustracija nalazi samo na prednjoj strani proizvoda. Šare koje pokrivaju sve strane pakovanja pozivaju nas na istraživanje proizvoda i privlače pažnju posebno ako se obrasci slažu kada su izloženi na policama.

4. Tipografska „žvrljotina“

Kako bi proizvod imao dušu i izgledao kao domaći, u poslednje vreme i sa razlogom, brendovi nepogrešivo koriste i tipografske „žvrljotine“ na ambalaži. Vizuelni elementi odaju ležeran i lični „uradi sam“ izgled, dok neujednačenost boja odaje utisak da je neko jednostavno, bez napora, napisao naziv proizvoda na konzervi ili kutiji, što svakako privlači veću pažnju zbog izražene suprotnosti sa uglađenim brendovima.

5. Varijacije maskota koje povezuju proizvode

Iako su maskote ostale manje-više iste, sa istom odećom i određenog raspoloženja, brendovi su, prateći trendove, ipak odlučili da dodaju malo varijacija u njihov izgled, u zavisnosti od tipova proizvoda i ukusa. Dodavanje suptilinih varijacija kroz novu odeću, pokrete i aktivnosti idealan je način za povezivanje čitave linije proizvoda čime se stavlja i lični pečat brenda.

6.  Ekstatične boje u dizajnu ambalaže

Dizajneri smatraju da je jako jednostavno kombinovati ekstatične boje u dizajn ambalaže, što se i pokazalo kao novi trend u novoj godini. Ove mistične i senzualne boje ostavljaju po strani formalnost i pametan su potez za uočavanje ambalaže. Ekstatične boje su smele, visoko zasićene, upadljive pa odaju ustisak samopouzdanja i neustrašivosti što daje tračak nade dok gledamo ka budućnosti.

7. Crtani filmovi na ambalaži

U 2023. godini crtani filmovi na ambalaži težiće klasičnom, minimalističkom stilu, sličnom stripovima, a izgledaće kao ručno nacrtani, brzo i bez napora. Podrazumevaće nesavršenost, ali će dovesti do onog posebnog šarma, fanstastičnog osećaja sećanja na detinjstvo koji crtani filmovi bude u svima nama.

8. Kreativni vizuelni prikaz proizvoda

Glavna ideja ovog trenda jeste da se kroz vizuelni prikaz na ambalaži pokaže šta se nalazi unutar proizvoda, što i jeste osnovni element u dizajnu pakovanja. Koristiće se apstraktni, geometrijski i jednostavni oblici čime će brendovi na jasan i kreativan način istaći sam sadržaj pakovanja.

9. Stikeri na ambalaži

Kako bi se išlo u korak sa novim generacijama, jedan od interesantnih trendova biće i upotreba stikera ili nalepnica na ambalaži. Ovo je i način buđenja deteta u nama, ali i privlačenja srećnijih i jednostavnijih vremena, dok je dizajn takav da se kombinuju svetle boje sa slatkim ikonicama ili ilustrovanim crtežima postavljenim nasumično na ambalaži. Time se daje identitet pakovanju koje može i nasmejati kupce.

Autor TikaDesign

10. Vraćanje u ’70 godine

Vintidž stil iz 70-ih nikada ne izlazi potpuno iz mode, a nakon pandemije Covid 19 tople i utešne boje vraćaju se u trendove ambalaže. Pomenuti stil oslanja se na zemljane šeme boja, posebno na nijanse braon i narandžaste, sa safirnim fontovima i debelim, vijugavim šarama što navodi na to da je vreme da se opustimo. Upravo ta estetika 70-tih godina vraća želju za mirnijim i bezbrižnijim vremenima.


Izvor: 99designs.com

Naslovna fotografija: Dizajn ambalaže Here and Now

Podeli na društvenim mrežama: