Iskreno upakovana – Iskrena rakija, intervju Stefan Kokanović, Destilerija Kokanović

Rakija je tradicionalni srpski brend. Ipak, svaka je posebna na svoj način, po vrsti voća, ukusu, mirisu, količini alkohola.  Dodatnu specifičnost i prepoznatljivost svake rakije, proizvedene za tržište čini njena etiketa i ambalaža u koju je upakovana. O tome kako je Iskrena rakija upakovana u odabranu ambalažu za Iskrenu rakiju razgovaramo sa proizvođačem, Stefanom Kokanovićem, vlasnikom Destilerije Kokanović 

Stefane, prvo da nam objasnite naziv – ko je zaslužan za ime rakije i zašto baš „Iskrena“?

Pre svega želim da vam se zahvalim na pozivu na intervju, zaista je čast biti spomenut u tako izgrađenom magazinu sa izuzetnom reputacijom!

Odgovor na vaše prvo pitanje je moguće dati samo ako se osvrnem na celokupno naše poslovanje od samog osnivanja kompanije. Od početka smo znali koje su naše vrednosti, šta je naša misija i za šta se zalažemo. Pre samog brendiranja naše rakije bilo je potrebno odabrati prave sorte šljive, proizvesti rakiju od njih i staviti je u hrastovo bure da tu provede narednih par godina. Za to vreme organizovali smo brojna druženja sa nama bliskim ljudima na kojima je rakija bila nezaobilazni deo. Nakon nekoliko degustacija zapao mi je u uvo komentar jednog našeg prijatelja i velikog poznavaoca jakih alkohonih pića koji je rekao da je naša rakija pravi i iskreni predstavnik rakija, da nosi sve vrline koje rakija od šljive može da poseduje, da bi je rado preporučio i nekome ko prvi put želi da proba rakiju, odnosno strancima, ali u isto vreme i ljudima koji znaju šta žele, koji su već zaljubljeni u rakiju. Spomenuo je da ima „to nešto“ što fali rakijama, pa tako i ljudima, a to je ta iskrenost. Tako je tada nastala Iskrena rakija. Iskrenost je po mom mišljenju nešto što povezuje ljude i spaja njihove puteve na duge staze, a složićete se, bez iskrenosti teško možemo da očekujemo neko zajedničko putovanje u bilo šta.

Kako je tekao izbor ambalaže za Iskrenu rakiju, od same flaše do etikete, odnosno, brendiranja?

U celom procesu, možda čak i najveći izazov bio je izbor ambalaže koji će pratiti našu viziju, a i našu rakiju. Smatram da je to jedan od najozbiljnijih zadataka koji smo uspešno obavili. Naš zadatak je od početka bio da stavimo rakiju kao brend na svetsku mapu alkoholnih pića, a smatram da bi to bilo nemoguće da nismo našli premium ambalažu koja to može da prati. U tome nam je mnogo pomogao, sada već naš prijatelj Marko Šikanić iz kompanije Revin koja se bavi uvozom svega što je potrebno za kvalitetno obavljanje delatnosti destilerija i vinarija, i ovom prilikom mu se zahvaljujemo. Od brojnih ambalaža u njihovoj ponudi, videli smo ovu flašu kako se izdvaja od svih ostalih i poželeli da baš ona bude ta koja će nositi Iskrenu rakiju u sebi. Nakon toga došao je i red na, mogu slobodno da kažem, umetnika koji će preneti našu viziju u opipljivo stanje, a to je u našem slučaju bio Igor Nađalin.

Igor je zapravo sarađivao sa nama na projektu gde nam je pomogao da odradimo rebranding etiketa za sokove i namaze koje smo proizvodili u sklopu naše proizvodnje. Nakon što nam se mnogo dopao način njegovog razmišljanja i rada, odlučili smo da ga pitamo da razmisli na temu rakije i gle čuda, on je već imao par ideja na pameti. Nakon par predloga i par izmena, kada nam je poslao poslednju verziju etikete imali smo isti osećaj kao kada smo ugedali flašu koju smo izabrali, znali smo da je to – to. Ono što je zanimljivo je i to da je u isto vreme dok je razvijao ideju o rakiji, razvijao je ideju i o još jednom našem proizvodu, a to je Cloud Rider London Dry Gin čiju je etiketu iz prve odradio savršeno, nismo morali ništa da menjamo.

Postoji li više varijacija pakovanja, u smislu dizajna, količine?

S obzirom da izvozimo i na inostrana tržišta gde flaše zapremine 0,7L nisu bile opcija do skoro, Igor je radio adaptaciju etikete na flašu od 1L. A u planu nam je i da uskoro nabavimo i manju verziju ambalaže koja će biti pogodnija za poklone ukoliko se leti avionom. Takođe, voleo bih da napomenem i pojedinačne kutije, kao i kese koje su nezaobilazan deo Iskrene kao poklona.

Iskrenost je po mom mišljenju nešto što povezuje ljude i spaja njihove puteve na duge staze, a složićete se, bez iskrenosti teško možemo da očekujemo neko zajedničko putovanje u bilo šta. – Stefan Kokanović

Da li ste kroz taj proces prolazili sa Igorom ili ste već unapred znali šta želite?

Bez Igora ovo svakako ne bi bilo kao što jeste, Igor je neko sa kim sarađujemo skoro od osnivanja naše firme i pratio je naš put napretka. Samim tim nekako nas je i vodio kroz ceo proces brendiranja i komunikacije oko toga šta želimo i kako želimo. Postojali su trenuci u kojima nisam znao da iskažem šta želim a on mi je u tome pomogao i zajedno smo došli do rešenja.

Gde nabavljate ambalažu – flaše, a gde se štampaju kutije i etikete?

Nismo firma koja lako menja ljude sa kojima sarađuje, uglavnom su firme sa kojima poslujemo danas, bile sa nama od početka. Flaše nabavljamo u firmi Revin koja se nalazi u Beogradu, zbirne kutije nabavljamo u kompaniji MM Produkt u Leštanima, dok etikete, pojedinačne kutije I kese radimo u štampariji Crveno iz Valjeva

Koja je ciljna grupa potrošača na koju ste usmereni i kako se distribuira do njih?

Naši potrošači su ljudi koji vole da popiju čašicu rakije sa svojim najbližima, piju rakije u restoranima i znaju šta vole i šta ne vole. Ne zavise od mišljenja drugih i poštuju proizvodnju i tradiciju rakije. S obzirom da proizvodimo premijum proizvod koji za cilj ima predstavljanje rakije u njenom najsajnijem svetlu, potrebno je uticati na navike potrošača za koje ne postoji “loša” rakija i tako predstaviti produkt koji svojim kvalitetom i izgledom odudara od drugih.

Naša rakija je našla svoj dom u par restorana u Beogradu I posebno bih izdvojio recimo restoran Ambar koji šarmira svojim konceptom, preukusnom hranom, a i ozbiljnim pićima. Tamo naravno možete probati i uživati u Iskrenoj rakiji u kombinaciji sa kompleksnom balkanskom kuhinjom I tako doživite pravi duh balkanskog ugostiteljstva. Takođe, oduševljen sam stvarima koje rade naši prijatelji iz Riddle bara u Skadarliji koji su već dokazano pravi majstori svog zanata. Tamo možete da probate i par koktela sa Iskrenom. Pored domaćeg tržišta, naša rakija se nalazi još u Hrvatskoj i Americi, a nastavićemo sigurno sa našom vizijom stavljanja rakije kao brenda na svetsku mapu jakih alkoholnih pića i u budućnosti.

Uz šta se/u kojim prilikama najbolje konzumira Iskrena rakija?

Za rakiju se od uvek priča kako dobro povezuje ljude, tako da je po mom mišljenju najbitnije imati dobro društvo sa kojim možete uvek da podelite čašicu iskrenosti. Jako mi je drago kada vidim ili čujem da je naš proizvod upotpunio neke proslave ili svakodnevne povode za slavlje i nadam se da će to biti tako i u budućnosti. Meni je lično najdraže da je pijem uz neki dobar tompus i pričam sa prijateljima o nekim nama bitnim stvarima kroz iskrene emocije.


Izvor: Ambipak magazin

Fotografije: Destilerija Kokanović

Podeli na društvenim mrežama: