Plastična ambalaža: 4 kratke i jasne prednosti

Komercijalni uspeh plastike u ambalaži rezultat je kombinacije njene svestranosti, od folija do krutih aplikacija, kao i njene čvrstoće, lakoće, stabilnosti, barijernih svojstava i lakoće sterilizacije. Ove karakteristike čine plastiku idealnim materijalom za pakovanje svih vrsta komercijalnih, industrijskih, medicinskih i potrošačkih proizvoda, piše Plast magazine

Plastična ambalaža za hranu ne menja ukus ili kvalitet proizvoda. Zapravo, barijerna svojstva plastike osiguravaju da hrana duže ostaje sveža i zadržava svoj prirodni okus, istovremeno je štiteći od spoljašnje kontaminacije. Pored toga, zahvaljujući svojoj svestranosti, idealna je za mnoge namene, kao što je film za pakovanje svežeg mesa, boce za pića, jestiva ulja, posude za jogurt i kutije za margarin…

Najlakši ambalažni materijal

Iako je više od 50% evropskih proizvoda upakovano u plastiku, to čini samo 17% ukupne težine paketa. Takođe, ovaj procenat je opao za 28% u poslednjih 10 godina! Lagana ambalaža znači manje tereta i manje kamiona za prevoz proizvoda, pomažući u smanjenju potrošnje goriva, nižim emisijama i nižim troškovima isporuke. Smanjuje se i količina nastalog otpada.

Konzervacija i očuvanje hrane

Plastične posude higijenski štite i čuvaju kvarljivu hranu. Pomažu u smanjenju otpada i upotrebe konzervansa, a istovremeno održavaju ukus i hranjivu vrednost proizvoda.

Udoban i inovativan

Danas društvo traži ambalažu s jasnom identifikacijom i označavanjem, koja se lako otvara i koristi. Plastična ambalaža evoluirala je da bi se postiglo upravo ovo. Ona čak može integrisati RFID čipove (radiofrekvencijske identifikacije) koji se mogu ispisati od provodljivih polimera kako bi pružili dragocene informacije o kvalitetu i stanju proizvoda.

Plasticna ambalaza
Foto:pikist.com/free-photo-ssnni
Sigurno i higijenski

Plastične posude štite hranu i lekove od kontaminacije i pomažu u sprečavanju širenja klica tokom proizvodnje, distribucije i izlaganja proizvoda. Hermetički zatvarači nude dodatni nivo zaštite i sigurnosti, dok prozirna ambalaža omogućuje da vidite proizvod bez dodirivanja, izbegavajući pritom neravnine i druga oštećenja.


Foto: pikist.com/free – photo -xkmzl

Podeli na društvenim mrežama: