Eco-friendly kalupljena celulozna ambalaža nalazi različitu primenu

Kalupljena celulozna ambalaža je noviji tip ambalaže koja se obično pravi od recikliranih materijala. Upotreba  ambalaže od celulozne pulpe je sve češća i obuhvata sve veći dijapazon proizvoda, biorazgradiva je i pogodna za reciklažu

Proizvodi od celulozne pulpe su nova vrsta ambalažnog materijala koji se poslednjih godina sve više koristi. Ambalaža od presovanih vlakana celuloze izrađuje se od različitih vlaknastih materijala, kao što su reciklirani papir, karton ili druga prirodna vlakna (šećerna trska, bambus, pšenična slama).

Kalupljena ambalaža od celuloze se oblikuje u kalupe prema potrebi proizvoda za koji je namenjen i za razliku od kartonskih kutija, koje se formiraju od ravnih ploča, ambalaža od celulozne pulpe se oblikuje posebnim tehnološkim procesima u složene trodimenzionalne  oblike.

Poslednjih godina tehnologija proizvodnje se poboljšala, tako da konačni proizvodi imaju finiju  površinu i sofisticiraniji izgled i doživljaj. Zahvaljujući poboljšanom izgledu, pakovanje od celuloze sada nalazi  širok spektar primene kod brojnih proizvoda. U zavisnosti od tipa sirovine i aditiva postižu se različite  boje, teksture površine i čvrstina ambalaže. Primena različitih metoda ili postupaka obrade može poboljšati performanse ambalaže i čini je široko upotrebljivom.

S obzirom na biorazgradivost kalupljene celuloze, ova ambalaža je eco-friendly i ima visoku vrednost u smislu zaštite životne sredine, a osim toga što može da se napravi od recikliranih materijala i sama je jednostavna za reciklažu nakon upotrebnog životnog ciklusa.

Na tržištu ćemo sresti različite nazive za ambalažu od presovane celuloze poput: kalupljena celuloza, celulozna pulpa, oblikovana pulpa, modelovana pulpa, papirna pulpa i druge.

Foto: pikist.com


Krajnja upotreba ambalaže od celulozne pulpe je sve češća i obuhvata sve veći dijapazon proizvoda, u zavisnosti od performansi i sastava materijala. Najmasovniji  i najpoznatiji proizvod su podloške za jaja, ali se celulozna pulpa koristi i za brojne druge prehrambene proizvode poput svežeg i smrznutog voća i povrća, gotovih jela i pića “za poneti”, za pakovanje elektronskih uređaja, kozmetike, zdravstvenih proizvoda, i  kao  zaštita proizvoda prilikom transporta, poput oblaganja vinskih boca, podlošaka u kutijama. Primenjiva je za pakovanje raznih proizvoda zbog  prilagodljivosti  u oblikovanju. Više primera za primenu pogledajte ovde.

Svetsko  tržište ambalaže od celulozne pulpe dostiglo  je vrednost od  6.4 milijarde dolara u 2016. godini  a  očekuje se da će porasti na 5.8% CAGR-a (složena godišnja stopa rasta) tokom razdoblja od deset godina (2016–2026).


Naslovna foto: pikist.com

Podeli na društvenim mrežama: