INOVACIJA: Novi biorazgradivi, antimikrobni materijal za pametno pakovanje hrane

Biorazgradivi materijali postaju tema brojnih istraživanja posebno dostignuće je kada su primenljivi  za pametno pakovanje hrane

Da naučnici nastavljaju bitku u inovacijama za razvoj biorazgradivih materijala u cilju zaštite životne sredine, svedoči i najnoviji izum tima naučnika sa tehnološkog univerziteta Naniang u Singapuru i Univerziteta Harvard. Oni su početkom februara objavili, da su razvili „pametan“ materijal za pakovanje hrane. U pitanju je biorazgradiv materijal, koji ubija mikrobe koji su štetni za ljude,  produžavajući rok trajanja svežeg voća za dva do tri dana.

Vodootporna ambalaža za hranu

Vodootporna ambalaža za hranu napravljena je od vrste kukuruznog proteina zvanog zein, skroba i drugih biopolimera prirodnog porekla, prožetih koktelom prirodnih antimikrobnih jedinjenja. To uključuje ulje majčine dušice, uobičajenu biljku koja se koristi u kuvanju, i limunsku kiselinu, koja se obično nalazi u agrumima.

U laboratorijskim eksperimentima, kada su izložena povećanju vlažnosti ili enzimima od štetnih bakterija, navodno se pokazalo da vlakna u ambalaži oslobađaju prirodna antimikrobna jedinjenja. Ova jedinjenja, ubijaju uobičajene opasne bakterije koje kontaminiraju hranu, kao što su Ešerihija Coli i Listeria.

Ambalaža je dizajnirana da oslobodi neophodne male količine antimikrobnih jedinjenja, samo kao odgovor na prisustvo dodatne vlage ili bakterija. Ovo pakovanje hrani očigledno osigurava rok trajanja mesecima.

PROČITAJTE JOŠ: Ambipak konferencija: Inovativni održivi ambalažni materijali – kompostabilna bioplastika

Antimikrobna biorazgradiva ambalaža – primena

Kako se jedinjenja bore protiv bakterija koje rastu na površini pakovanja, kao i na samom prehrambenom proizvodu, naučnici kažu da materijal ima potencijal da se koristi za veliki broj proizvoda, uključujući: gotova jela, sirovo meso, voće i povrće.

U sprovedenom eksperimentu naučnika, jagode koje su bile umotane u ambalažu su navodno ostale sveže sedam dana, pre nego što su se razvile plesni, u poređenju sa onima koje su držane u uobičajenim plastičnim kutijama za voće, koje su ostale sveže samo 4 dana.

Bezbednost hrane i otpad postali su glavni društveni izazov našeg vremena sa ogromnim javnim zdravljem i ekonomskim uticajem, što ugrožava bezbednost hrane“, izjavio je Filip Demokritu, vanredni profesor zdravlja i životne sredine na Harvardu. „Koristili smo jedinjenja dobijena iz prirode za sintezu pametnih antimikrobnih materijala, koji se mogu koristiti ne samo za poboljšanje bezbednosti i kvaliteta hrane, već i za eliminisanje štete po životnu sredinu i zdravlje, smanjenje upotrebe nebiorazgradive plastike na globalnom nivou i promovišu održive poljoprivredno-prehrambene sisteme.”


Podeli na društvenim mrežama: