Raste potražnja za hromo kartonom u Evropi

Potražnja za hromo kartonom i ostalom sklopivom kartonskom ambalažom će premašiti ponudu u 2022. godini, dok se izuzetna potražnja za talasastim kartonom smanjuje, zaključak je britanske konsalting kompanije NOA

Potražnja za sklopivim kartonskim kutijama mogla bi da poraste za skoro 5% 2022. godine, dok se ponuda  i dalje bori da održi korak, kažu stručnjaci.

Analitičari industrije papirne ambalaže iz NOA kažu da će indikacije da će potražnja širom Evrope za sklopivom kartonskom ambalažom ove godine porasti za 4,9% (u poređenju sa 3,7% u 2021.), a skoro 2% ovog rasta je zbog zamene plastike.

Uticaj pandemije Covid-19 i krize u Ukrajini na industriju kartona

„Ironično, povećana potražnja za plastikom je delimično podstakla ovaj zeleni talas“, rekao je Nil Osment, generalni direktor NOA.

„Kada je pandemija prvi put udarila, a toliko nas je kupovalo od kuće, veliki deo naše hrane dolazio je umotan u plastiku.. Proizvođači hrane i pića već su istraživali prelazak na papir i, kada je potražnja za plastikom porasla, ovaj trend se ubrzao.”, kaže Osment

U Velikoj Britaniji, 1. aprila je stupio na snagu porez na plastiku. Porez se odnosi na bilo koju plastičnu ambalažu koja ne sadrži najmanje 30% reciklirane plastike. Ovo će, smatraju u NOA,  verovatno povećati potražnju za ambalažom na bazi papira.

Potražnja za valovotim kartonom u Evropi se smanjuje u prvih nekoliko meseci 2022. godine

Valoviti karton je takođe u velikoj potražnji, iako stopa povećanja počinje malo da se smanjuje u prvih nekoliko meseci 2022. 

U Velikoj Britaniji je ova potražnja za talasastim kartonom narasla na +10% sredinom 2021. godine, pala na +2% tokom leta kada su pravila rada od kuće bila opuštena.

Kontinentalna Evropa

Slično iskustvo imale su i druge evropske zemlje. Nemačka, Francuska, Italija i Španija su zabeležile značajan porast potražnje za valovitim kartonom u 2021. godini, pri čemu je stopa rasta takođe opala u leto 2021. kada su hibridni radni aranžmani postali češći.

„Čini se da postoji direktna korelacija između rada od kuće i povećanja potražnje za kartonom, što je očigledno podstaknuto e-trgovinom“, rekao je Neil.

„Ova izuzetna potražnja za pakovanjem za e-trgovinu se značajno smanjila čim su ublažena ograničenja za rad od kuće, ali je potražnja ipak bila na uzlaznoj putanji od oko 2% širom Evrope do kraja 2021. za poslednjih četiri ili pet meseci. Stvari su se malo smirile 2022. godine, ali potražnja je i dalje značajno veća u poređenju sa 2020.

Potražnja za talasastom kartonskom ambalažom je opala u prva dva meseca 2022. u odnosu na 2021, ali je početkom 2021. faktor Bregzita izazvao zagušenje u lancu snabdevanja, sa velikom potražnjom i velikim brojem naručivanja. U poređenju sa januarom/februarom 2020. potražnja za valovitim kutijama je i dalje na zdravom rastu od 2-3%.

U 2022. godini, promenljiivi obrazac rada od kuće do rada u kancelariji tri dana u nedelji je ublažio potražnju za e-trgovinom. Smanjenje zaliha, inflacija i uticaj rata u Ukrajini takođe mogu imati efekta.

Fabrike papira su se borile da održe korak sa potražnjom širom sveta u poslednjih šest do devet meseci, a situaciju je pogoršao nedostatak vlakana na pravim mestima prošle godine.

Reciklaža kartona

Pre pandemije, stope recikliranja vlakana u Velikoj Britaniji i kontinentalnoj Evropi bile su oko 85%, ali su nedavno pale na čak 65%.

„Jasno je da nije svaki dom efikasan u vraćanju svog kartonskog otpada na reciklažu. Neki otpad će završiti na deponiji, neki će ostati u kući na neodređeno vreme, a neki će se možda čuvati nekoliko nedelja pre nego što budu stavljeni u kantu za reciklažu. Sve ovo znači da velikom procentu otpada na bazi papira treba više vremena da se vrati u lanac snabdevanja za reciklažu ili ga potpuno napušta.”, rekao je Neil, predstavljajući navike potrošača Velike Britanije i EU.

U Velikoj Britaniji se smatra da svaki dom u proseku drži sedam kartonskih kutija. Sa 28 miliona domova, to je ekvivalent od oko 50.000 tona, što znači 15-20% godišnje proizvodnje velike globalne fabrike papira.

Novi sistemi za sakupljanje otpada u Velikoj Britaniji i širom Evrope trebalo bi da pomognu u poboljšanju prikupljanja recikliranih vlakana. Sada postoji pritisak da se poveća kapacitet za recikliranje kartona za tržište preklopnih kartona u Evropi, dok rat u Ukrajini vrši pritisak na tekuće isporuke devičanske pulpe i kraftlinera.

 

Izvor: Packaging Europe
Naslovna fotografija: pexels/Anna Shvets

 
Podeli na društvenim mrežama: