BEOGRAD: Neće još biti kazni zbog plastičnih kesa

Kako piše Telegraf Biznis, inspektori još neće kažnjavati zbog plastičnih kesa. Cilje je da se odluka poštuje a ne da se po svaku cenu naplaćuju kazne.

Goran Vesić, član Predsedništva Srpske napredne stranke objavio je na svom zvaničnom Fejsbuk profilu da će gradske i opštinske komunalne inspekcije početi od 8. januara kontrolu primene Odluke o zabrani korišćenja plastičnih kesa u Beogradu, ali da će inspektori prekršioce upozoravati bez kažnjavanja, čime je potvrdio jučerašnje pisanje našeg portala. 

Podsetimo, kako je Telegraf Biznis prvi objavio, inspektori će u narednih šest meseci imati samo savetodavnu ulogu, kada je reč o ovoj primerni.

Sekretarijat za inspekcijske poslove grada Beograda podsetio je pravna i fizička lica koja se na teritoriji Beograda bave maloprodajom da je 1. januara ove godine stupila na snagu odluka o zabrani korišćenja plastičnih kesa u Beogradu za isporuku robe na mestu prodaje roba i usluga.

Kako prenosi Beoinfo, podseća da su sva pravna i fizička lica obavezna da poštuju ovu odluku i da kupcima ponude cegere, papirne ili biorazgradive kese u skladu sa Odlukom o uslovima korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje roba i usluga

U saopštenju se navodi da je, prema izveštajima sa terena, većina trgovaca počela s primenom ove odluke, ali da, nažalost, postoje i oni koji misle da mogu da rade po starom.

Gradske i opštinske komunalne inspekcije počeće od 8. januara kontrolu primene Odluke. Biće konstrolisane gradske pijace, maloprodajni objekti, kako trgovinskih lanaca tako i pojedinačni, a posebno piljare na koje su se tokom prvih dana 2020. godine građani žalili da ne poštuju odluku – kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će tokom januara inspektori vršiti kontrolu primene odluke, a prekršioce će upozoravati bez kažnjavanja, jer, kako se ističe, „cilj je da se odluka poštuje, a ne da se po svaku cenu naplaćuju kazne“.

Izvor: Telegraf Biznis
Foto: Photo by Madison Inouye from Pexels

Podeli na društvenim mrežama: