Evropska unija: Bez registracije automobila na dizel i benzin, pojefitinjenje vozila na električni pogon?

Kako bi se smanjila emisija CO2, Evropska unija će do 2035. godine zabraniti automobile i kombije na dizel i benzin, odlukom Evropskog parlamenta. Očekuje se da to  rezultira investicijama u proizvodnju vozila na električni pogon

U sklopu paketa “Spremni za 55” („Fit for 55“) Evropski parlament je većinom glasova doneo odluku da do 2035. godine više neće biti moguća registracija novih putničkih i lakih komercijalnih vozila-kombija na dizel i benzin, što znači da pomenuta prevozna sredstva više neće biti u prodaji. Time je postignut dogovor poslanika Evropskog parlamenta i Saveta čime će se ispuniti ciljevi za smanjenje emisije CO2.

Uredbom je predviđeno da Komisija do 2025. godine predstavi metodologiju za procenu i izveštavanje o podacima emisija CO2 tokom celog životnog ciklusa automobila i kombija koji se prodaju na tržištu EU i da svake dve godine objavljuje izveštaj za procenu napretka.

Izvor: unsplash.com

– Ova uredba podstiče proizvodnju vozila sa nultom i niskom emisijom, sadrži ambicioznu reviziju ciljeva što je ključno za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine. Ovi ciljevi stimulišu inovacije i investicije za proizvođače automobila na električni pogon, a kupovina i vožnja automobila sa nultom emisijom postaće jeftinija za potrošače čime će se brzo pojaviti i tržište polovnih vozila – rekao je Jan Huitema, holandski poslanik u Evropskom parlamentu.

Srednji cilj za smanjenje emisije štetnih gasova za 2030. godinu je 55% za automobile i 50% za kombije, dok se odlukom predviđa da do 3035. godine svi novi automobili i kombiji, proizvedeni na tržištu Evropske unije bi trebalo da proizvedu nula emisija štetnih gasova. Međutim, stariji automobili će i dalje moći da budu u upotrebi do, kako navode poslanici Evropskog parlamenta, kraja njihovog životnog veka.


Naslovna fotografija: pixabay.com

Izvor: www.europarl.europa.eu

Podeli na društvenim mrežama: