Koji sajam ambalaže i pakovanja biste najviše voleli da posetite? – Pogledajte listu od 17 najzanimljivijih

Ambalaža i pakovanje su jedno od najosetljivijih aspekata svake industrije zasnovane na proizvodnji a sajam ambalaže je prilika za susret industrija i razmenu znanja i tehnologija iz oblasti industrije ambalaže i pakovanja

Smatra se da je industrija ambalaže i pakovanja jedna od najbrže rastućih grana privrede. Potreba konstantnog inoviranja kako bi se postigli zahtevi za bezbednost zdravlja, očuvanja životne sredine, reciklaže, marketinga i promocije, čine  da je industrija ambalaže i pakovanja u stalnom razvoju i traganju za novim rešenjima, inovativnim materijalima i tehnologijama.  

Gotovo svakog dana se pojavljuju novi trendovi i inovativna rešenja ambalažnih materijala, mašina i opreme za pakovanje, štampu zbog čega je jako teško i izazovno biti u toku sa svim aktuelnostima. Usled potrebe za praćenjem trendova, razmenom znanja i tehnologija, raste i popularnost sajmova širom sveta a sajam ambalaže i pakovanja, kao i sajmovi grafičke industrije su najbolja prilika za susret korisnika i proizvođača ambalaže.

Sajmovi zbog toga i postoje da okupe brojne izlagače i preduzeća pružajući im mogućnost da na taj način predstave svoju najnoviju ponudu, povežu se sa kompanijama i ekspertima iz branše. Gotovi svaki sajam ima svoj “pečat”, i ostavlja jedinstven poseban utisak na izlagače i na posetioce.

U nastavku smo izdvojili neke od svetskih sajmova na kojima bismo se i mi rado našli a za pojedine je lista čekanja za izlaganje duga i po nekoliko godina.

1. Pack Expo International (Čikago/SAD)

Sajam koji se održava na tlu Sjedinjenih Američkih Država jedan je od najvećih sajmova ambalaže na svetu, a prema nekim predviđanjima, Pack Expo International bi mogao postati najveći događaj pakovanja i obrade na planeti, povezujući više korisnika sa više dobavljača i inovacija nego bilo gde na svetu.

Od 3. do 6. novembra 2024. godine posetioci će moći da prisustvuju događaju koji privlači višeod 45.000 posetilaca i preko 2.200 izlagača iz preko 40 zemalja sa najnovijim inovacijama u mašinama, materijalima i uslugama.

Učesnici će moći uživo da prate različite demonstracije, da prisustvuju brojnim edukativnim radionicama ali i da se upoznaju sa liderima kompanija.

2. Interpack (Dizeldorf/Nemačka)

Sajam Interpack specifičan je po tome što se održava na svake tri godine, tako da će posetioci ovog sajma morati da sačekaju do maja 2026. godine na njegovo naredno održavanje. Međutim, iako se održava na svake tri godine, Interpack se smatra jednim od vodećih međunarodnih sajmova industrije ambalaže.

Na sajmu održanom 2023. godine mogle su se videti najsavremenije tehnologije i rešenja za ceo proces pakovanja od same proizvodnje pa sve do distribucije, a na Interpacku njemu bude preko 2.700 izlagača.

Foto: Interpack, Dizeldorf, Nemačka
3. Anuga FoodTec (Keln/Nemačka)

Sajam Anuga FoodTec održava se takođe na svake tri godine u Kelnu u Nemačkoj, a na njemu bude prisutno više od 50 hiljada posetilaca iz 155 zemalja tokom četiri dana. Brojni posetioci imaju priliku da se informišu o najnovijim dostignućima u oblasti prerade hrane, pakovanja, bezbednosti, sastojaka, usluga i rešenja koji su predstavljeni od strane 1.600 izlagača.

Kao vodeći globalni sajam za prehrambenu industriju, Anuga FoodTec je ključni pokretač inovacija, a planirano je da sajam bude održan narednog meseca i trajaće od 19. do 22. marta 2024. godine.

4. EastPack (Njujork/SAD)

EastPack je godišnji sajam koji se održava u Njujorku i fokusiran je na inovacije i automatizaciju pakovanja. Na događaju bude predstavljeno preko 300 izlagača i pokriva širok spektar tema pakovanja, uključujući opremu i dizajn. Učesnici mogu prisustvovati i brojnim edukativnim konferencijama i događajima koji za cilj imaju međusobno umrežavanje. Naredni EastPack biće održan od 10. do 12. juna 2025. godine, a najavljeno je da će biti preko 4000 učesnika među kojima su Apple, General Motors i PepsiCo.

5. All4Pack (EMBALLAGE) (Pariz/Francuska)

All4Pack, ranije nazvan Emballage, jedan je od ključnih međunarodnih sajmova ambalaže koji se održava na svake dve godine i okuplja najveća imena u industriji od hrane i pića do robe široke potrošnje i luksuznih proizvoda. Više od 79.000 posetilaca, od kojih je 35 odsto iz inostranstva učestvovalo na sajmu 2018. godine, a preko 75 odsto njih je aktivno tražilo da prošire svoje poslovanje tokom manifestacije. Vrhunac događaja je prostor Objective Zero Impact dizajniran da prikaže startapove i inovacije u industriji. Ovaj sajam biće održan od 4. do 7. novembra 2024. godine i biće predstavljeno 80 zemalja, 1100 izlagača i 50 hiljada profesionalaca. 

6. Drupa (Dizeldorf/Nemačka)

Sajam DRUPA je najveći svetski sajam štamparske i medijske industrije u Dizeldorfu na kome se nalaze globalni dobavljači štampane i medijske industrije. Na sajmu je predstavljen veliki broj međunarodnih izlagača, proizvoda i usluga iz oblasti štamparske i medijske pripreme za štampu, štamparskih mašina, knjigoveza, obrade papira.

Organizatori su tokom 11 dana sajma 2016. godine dočekali 1837 izlagača iz 54 zemlje i gotovo 260 hiljada posetilaca iz 188 zemalja.

Naredni sajam će se održati od 28. maja do 7. juna 2024. u Dizeldorfu.

7. Eurasia Packaging (Istanbul/Turska)

Najveći godišnji poslovni događaj i platforma u Evroaziji, Eurasia Packaging, sajam ambalaže održan je u Tüyap sajamskom i kongresnom centru u Istanbulu od 11. do 14. oktobra prošle godine, dok će naredni biti održan od 24. do 26. oktobra ove godine.

Sajam ambalaže u Istanbulu ugostio je više od 1200 kompanija i njihovih predstavnika, održan je u 14 hala na unutrašnjoj površini od 120 hiljada kvadratnih metara čime je privukao veliku pažnju, omogućavajući izlagačima da tokom četiri dana sklope značajne poslovne sporazume sa profesionalcima iz industrije i posetiocima. Na sajmu je prošle godine bilo 13.391 međunarodnih posetilaca iz 122 zemlje, kao i 61.665 domaćih posetilaca iz Turske što čini ukupno 75.056 posetilaca.

Foto: Eurasia Packaging, Istanbul, Turska
8.  Plast Eurasia (Istanbul/Turska)

Međunarodni sajam iz oblasti industrije plastike, PLAST EURASIA održan je u Turskoj, u Istanbulu, a ono što ga čini značajnim jeste činjenica da je na tom sajmu kao izlagač bila je prisutna i jedna srpska kompanija, Urban-Technics iz Valjeva.

Najznačajniji događaj na sajmu su prezentacije uživo, koje posetiocima nude direktan uvid u funkcionalnost i performanse novih proizvoda i tehnologija. Štaviše, postoji opsežan program podrške sa radionicama, seminarima i predavanjima stručnjaka iz industrije, koji se bave aktuelnim pitanjima i izazovima u industriji plastike.

Sajam je prošle godine održan od 22. do 25. novembra na kome je bilo prisutno 1087 izlagača iz 41 države kao i 64047 posetilaca iz 115 država sveta. Naredni sajam zakazan je za 4. decembar ove godine i trajaće do 7. decembra.

9. IPACK-IMA (Milano, Italija)

Ovo je međunarodni sajam koji se održava u Milanu i fokusiran je na industriju pakovanja, pakovanje hrane, tehnologiju i materijale za pakovanje. IPACK-IMA je jedan od vodećih događaja u svetu kada je reč o inovacijama, tehnologiji i trendovima u oblasti pakovanja. Održava se svake druge godine i privlači veliki broj izlagača i posetilaca iz različitih zemalja.

10. FaschPack (Nirnberg, Nemačka)

Ovaj sajam se održava u Nürnbergu, Nemačka, i fokusira se na različite aspekte ambalaže, uključujući i pakovanje, tehnologiju i dizajn. S obzirom da je na području Evrope, kao i još neki evropski sajmovi, privlači značajan broj posetilaca iz našeg regiona.


Uprkos tome što je najveći fokus kada je reč o sajmovima pakovanja i ambalaže na zemljama Evrope i SAD zbog najvećeg BDP na svetu, nikako ne smemo izostaviti veliki uticaj koji imaju sajmovi na tlu azijskog kontinenta.

11. Gulfood Manufacturing (Dubai/UAE)

Gulfood Manufacturing je vrhunska platforma za industriju prerade hrane i pića u regionu Bliskog Istoka, Afrike i Južne Afrike, a ovogodišnji sajam biće održan od 5. do 7. novembra u Dubajiu. Ova grana je najveći proizvodni sektor u UAE po prometu i zapošljavanju, što sajam čini izuzetno važnim za ceo region. Preko 1600 renomiranih kompanija izlaže svoje najnovije proizvode, a preko 30 hiljada profesionalaca u industriji učestvuje svake godine u potrazi za novom opremom i sastojcima, naprednim pakovanjem i transportnim rešenjima.

12. PackPlus (Nju Delhi/India)

Pack Plus je najveći sajam za industriju pakovanja hrane u Indiji. Održan na Pragati Majdanu u Nju Delhiju, sajam okuplja hiljade stručnjaka i kupaca iz celog sveta kako bi prikazali najnovije trendove i tehnologije u industriji. Sajam će biti održan od 22. do 24. avgusta ove godine, a prema podacima sa poslednjeg održanog sajma na njemu je bilo prisutno preko 215 izlagača kao i preko 14 hiljada posetilaca što je sačuvalo njegovu reputaciju kao sajma koji obavezno moraju posetiti svi profesionalci u ovoj oblasti.

13. Food Pack Azija, (Bangkok/Tajland)

Food Pack Asia je jedan od najvećih sajmova za mašine za preradu hrane i pića i ambalažu na Tajlandu. Održava se u BITEC izložbenom centru u Bangkoku i svake godine privlači stotine profesionalaca. Sajam ugošćuje oko 350 domaćih i stranih izlagača i dočekuje više od 30.000 godišnje. Ovaj sajam održan je od 31. januara do 3. februara ove godine, a prema najnovijim podacima okupio je preko 500 izlagača i 20 hiljada posetilaca.

Ono što je karakteristično za azijski kontinent jeste to da se na njemu nalazi druga najveća ekonomija na svetu posle SAD, a to je Kina čiji je bruto društveni proizvod u 2022. godini iznosio 18,1 bilion dolara. Zbog toga su sajmovi u Kini jedni od najvećih u svetu te prirodno zahtevaju posebnu pažnju.

14. SWOP – Shanghai World of Packaging (Šangaj/Kina)

Sajam SWOP koji se održava u Šangaju prikazuje neke od najnovijih informacija o preradi hrane, tehnologiji pakovanja, automatizovanim/pametnim rešenjima, bezbednosti hrane kao i drugim srodnim oblastima, a ove godine biće održan od 18. do 20. novembra. Predstavlja izuzetnu priliku za praćenje najnovijih propisa i politike kineske vlade o prehrambenoj industriji uz pomoć Kineskog centra za međunarodnu razmenu hrane i lekova (CCFDIE). Sajam pruža sveobuhvatnu platformu koja pokriva osam osnovnih oblasti proizvoda: hranu, piće, konditorske proizvode, pekarske proizvode, farmaceutske proizvode, kozmetiku, neprehrambenu potrošnu robu i industrijsku robu. Ističe ključne trendove pakovanja i nudi uvid u budućnost industrije, sa posebnim fokusom na kampanju ‘SAVE FOOD’. Ova inicijativa se koncentriše na inovativna rešenja za pakovanje, bezbednost transporta i smanjenje otpada, doprinoseći rešavanju globalnih izazova.

15. Sino-Pack Guangzhou (Guangdžou/Kina)

Kineska međunarodna izložba mašina i materijala za pakovanje, poznata kao Sino-Pack, jedan je od specijalizovanih sajmova za pakovanje. Manifestacija se održava u kompleksu sajma za uvoz i izvoz Kine u Guangdžouu i dočekuje više od 600 izlagača. Sino-Pack je specijalizovan za tri sektora – oprema i proizvodi, tečno pakovanje i logistika i pakovanje krajnjih proizvoda, pokrivajući najvažnije elemente lanca vrednosti industrije. Održaće se od 4. do 6. marta ove godine, a očekuje se da će biti prisutno 2000 izlagača Poslednje izdanje ugostilo je preko 81.500 posetilaca, uključujući 130 međunarodnih delegacija koje su formirala svetska preduzeća i trgovinska udruženja.

16. APPEX (AUSPACK) (Melburn/Australija)

Australijski sajam pakovanja je događaj koji predstavlja sve sektore industrije uključujući mašine, pomoćnu opremu, materijale i pakovanje, preradu hrane i industrijske usluge. Ove godine biće održan od 12. do 16. marta u Melburnu, a ono što je zanimljivo jeste što će jedna od glavnih tema na ovom sajmu biti uloga žena u industiji pakovanja i ambalaže čime će biti istkanut značaj žena u ovoj oblasti.

17. Tokyo Pack (Tokyo/Japan)

Ovogodišnji TOKYO PACK 2024  obeležavan 30. Godina postojanja sajma.
TOKYO PACK predstavanja vrhunac japanske tehnologije i nauke o pakovanju, prikazuje sve što je povezano sa pakovanjem uključujući distribuciju, prodaju, potrošnju i reciklažu. To je vodeći svetski sajam za sveobuhvatnu industriju pakovanja.


Naslovna fotografija: Pexels.com

Podeli na društvenim mrežama: