Mlekara Šabac: Inovacije i kreativnost ključne za održivo poslovanje

Mlekara Šabac iako sa dugom tradicijom poslovanja, ulaže u dizajn ambalaže i brenda kreriajući vizuelni identitet u skladu sa trendovima i održivim poslovanjem

Značajni jubileji predstavljaju jedan od najboljih povoda za osvrtanje na put iza nas i razmišljanje o planovima za budućnost. Isti proces važi i za kompanije poput Mlekare Šabac koja je kao deo obeležavanja 90 godina postojanja i rada imala brojne aktivnosti kojima je želela da istakne svoju ponosnu tradiciju, ali i da pozove kupce odnosno potrošače da ostanu sa njom na sigurnom i održivom putu ka budućnosti.

Jedan od načina na koji je Mlekara želela da proslavi ovaj jubilej bilo je i potpuno rebrendiranje proizvodnog portfolija u saradnji sa našim priznatim grafičkim dizajnerom Slavimirom Stojanovićem i njegovim FUTRO dizajn studiom. Krenuli smo od definisanja novog korporativnog vizuelnog identiteta, koji danas predstavlja već prepoznatljiva crvena kravica, a zatim i rebrendiranja ambalaže.

Rebrending ambalaže, Mlekara Šabac, Foto: Mlekara Šabac/arhiva

Vizuelni identitet ne odnosi se samo na vizualne aspekte jednog brenda već je i emotivna asocijacija sa korisnikom ili potrošačem, zbog čega je posebno bitno da se redizajn dobro poznatog brenda pažljivo promisli i realizuje. Ipak, u skladu sa svojom poslovnom strategijom, u svemu što radi Mlekara uvek nastoji da ode korak dalje i da aktivnosti bazira na dugoročnim, održivim, benefitima. Tako je redizajn portfolija podrazumevao i fokus na funkcionalnost i održivost ambalaže, posebno najpopularnijih linija proizvoda kao što su sirni namazi Sirko i A la kajmak, koji su dobili nova pakovanja, sa čvrstim poklopcem, a koja se istovremeno mogu reciklirati i do 100%.

Ambalaža je posebno bitna kada je prehrambena industrija u pitanju, jer je njena uloga višestruka kada je reč o kvalitetu i bezbednosti, ali i načinu na koji upotrebljavamo hranu. Sa tim u vidu je redizajnirana i ambalaža sirnih namaza Mlekare Šabac, koji su ujedno i njeni generacijama najomiljeniji i najpopularniji proizvodi, a kojima se sada zahvaljujući čvrstom poklopcu pruža dodatno očuvanje kvaliteta i svežine. Takva ambalaža takođe značajno doprinosi i smanjenju bacanja hrane, što je problem koji ozbiljno muči kompletnu prehrambenu industriju, kako na globalnom tako i na lokalnom nivou.

Mlekara Šabac, linija mlečnih namaza, Foto: Mlekara Šabac/arhiva

S obzirom da je nova amabalaža i do 100% reciklabilna ona takođe ispunjava i standarde poslovanja koji propisuju smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu, što je posebno relevantno u slučaju smanjenja upotrebe plastike. U tom kontekstu kompanija se aktivno zalaže i za uvođene depozitnog sistema za ambalažni otpad u Srbiji, kako bi se društvo podstaklo da se što veća količina odbačene ambalaže adekvatno odloži i reciklira, umesto da završi u prirodi, odnosno životnoj sredini.

PROČITAJTE JOŠ: Sajam ambalaže: 28. izdanje Eurasia Packaging Istanbul 2023

Kada se razmišlja o prehrambenoj industriji i njenom uticaju na životnu sredinu uvek je jedan od osnovnih zaključaka koji se nameće taj da je praktično reč o neprekidnom procesu proizvodnje. Zbog toga je „šira slika“ posebno bitna ukoliko zaista postoji želja da se poštuju principi održivosti poslovanja i ona ukazuje na to da u proizvodnom procesu ništa ne sme da se posmatra kao „otpad“, već kao sirovina koja ima svoju dalju upotrebnu vrednost. Iako postoji još mnogo toga što može i planira da uradi – Mlekara Šabac sa ponosom gleda na svoju skoro ceo vek dugu tradiciju, dok kreativno i inovativno definiše put ka održivoj budućnosti.


Izvor & foto: Mlekara Šabac

Podeli na društvenim mrežama: