Ne vrede ni sve kuće isto, pa ni svaki profil na društvenim mrežama

Nije svaki profil na društvenim mrežama vredan, a koji jeste i šta se promenilo kod poslovnih korisnika objasnio je Milan Maglov, stručnjak za marketing na društvenim mrežama

Svima nam je poznato da je masovna ekspanzija društvenih mreža i prisutnost populacije na istima, u prethodnom periodu dovela čak i do pojave novih zanimanja tzv. influensera koji se fokusiraju na određene teme i nadograđuju svoj profil brojnim pratiocima. Imati profil na društvenoj mreži sa milion pratilaca deluje kao značajan potencijal. No, da li je uvek tako?

Milan Maglov, stručnjak za marketing na društvenim mrežama smatra da tržište digitalnog marketinga u Srbiji posle mnogo godina razvoja napokon odgovara potrebama korisnika. On je za magazin Biznis.rs objasnio da poslovni korisnici ranije nisu preterano obraćali pažnju na prisustvo i  građenje imidža na društvenim mrežma što se danas značajno promenilo.

Šta se promenilo?

Naime, on je istakao da je napokon došlo vreme da se vrednuje interakcija unutar profila i dobro odabrana ciljna grupa a ne isključivo postojanje većeg broja pratilaca, do kojih se, istina, stiže sa dosta uloženog truda. Međutim, broj pratilaca određenog profila nije presudan za kvalitet i može biti potpuno irelevantan za teme koje im se plasiraju, smatra Milan.

Milan Maglov društvene mreže
Milan Maglov/ Networking Day – Poslovni susreti, Foto: Tamara Korać

 „Sada je potrebno mnogo više ulagati da biste dobili rezultate. Cena se pravi u odnosu na količinu interakcije sa sadržajem, a ne po broju pratilaca. Vrednost profila se meri po njegovom uticaju na razvoj biznisa i količini zarađenog novca“, zaključuje Maglov za Biznis.rs

Povod za razgovor sa Milanom, bio je oglas za prodaju Instagram profila sa milion pratilaca za 5.000€, što je po njegovom mišljenju, nedovoljan iznos. S obzirom na uloženi trud za postizanje tako velikog broja pratilaca, traženi iznos je nizak, ili postoji nešto drugo što umanjuje vrednost pomenutog profila, smatra on.

„Moguće je da u Srbiji imate profil od nekoliko stotina hiljada pratilaca, a da to budu ljudi sa imenima iz Bangladeša i Indije koji zapravo ne postoje.“, pojasno je.

„Kao što ima kuća različitog nivoa kvaliteta i cena, smatra Milan, tako ima i profila na društvenim mrežama: „Imate i kuću u nekom selu da kupite za 3.000 evra, ali i u gradu na dobroj lokaciji za tri miliona evra“.

Osim profila na društvenim mrežama, postoje i specijalizovane online poslovne niše, poput Ambipak magazina, koje se obraćaju  određenoj ciljnoj grupi korisnika omogućujući im međusobnu interakciju i relevantne informacije iz branše.

Zaključujemo, dakle, da je usmeravanje sadržaja na pravu ciljnu grupu korisnika i odabir kanala koji se obraća pravom segmentu populacije od ključne je važnosti za postizanje željenih rezultata.

Ukoliko čitate ovaj članak a zanima vas oblast industrije ambalaže i pakovanja, kao korisnika ili pripadate sektoru ambalažne industrije, preporučujemo da pored stranica Ambipak magazina zapratite i naše Linkedin, Instagram i Facebook profile.

Izvor: Biznis.rs
Naslovan fotografija: Unsplash

Podeli na društvenim mrežama: