Održali smo seminar “Ambalažni materijali za kontakt sa hranom: cirkularnost, zdravstvena bezbednost i regulativa”

Seminar “Ambalažni materijali za kontakt sa hranom: cirkularnost, zdravstvena bezbednost i regulativa” bio je prilika za razmenu stručnog znanja, iskustva i networking

U Beogradu, 23. februara 2024. u organizaciji Ambipak magazina, uspešno smo održali naš prvi seminar pod nazivom “Ambalažni materijali za kontakt sa hranom: cirkularnost, zdravstvena bezbednost i regulativa”.

Polaznici seminara imali su priliku da čuju obiman, relevantni stručni sadržaj i aktivno učestvuju u diskusiji o potencijalnim rizicima ambalaže za hranu i piće i kako ih sprečiti, najnovijim Eu i nacionalnim zahtevima u pogledu bezbednosti ambalaže za hranu. Ove teme su na seminaru predstavile Gordana Vraštanović-Pavićević, specijalista sanitarne hemije, konsultant za materijale za hranu, samostalni stručni saradnik u Fieldtest d.o.o. i Marija Stanković, magistar farmacije, odgovorni analitičar u Laboratoriji za predmete opšte upotrebe u okviru Laboratorije za humanu ekologiju i ekotoksikologiju Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Dr Branka Pilić, redovni profesor na Katedri za inženjerstvo materijala Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i suosnivač startapa AcirCpack, detaljno je objasnila pojam i vrste bioplastike, razliku između procesa biorazgradnje i kompostiranja i ostale relevantne informacije iz domena najnovijih materijala koji se koriste ili pretenduju za upotrebu u pakovanju hrane.

Učesnici seminara su takođe slušali o obaveznom sadržaju Deklaracije o Usaglašenosti, rizicima upotrebe recikliranih materijala za pakovanje hrane i drugim temama.

Sadržaj predavanja upotpunila je dinamična prezentacija Ivana Devića, izvršnog direktora  kompanije Mos doo iz Novog Sada, partnera seminara, koja je polaznicima pružila uvid u savremene alate za proveru tehničke ispravnosti ambalaže  što je privuklo pažnju učesnika.

Izuzetno smo ponosni na uspeh nedavno održanog seminara posvećenog ambalažnim materijalima za kontakt sa hranom koji je imao za cilj razmenu najnovijih informacija o izazovima bezbednosti pakovanja hrane i pića u novim i recikliranim materijalima. Učesnici su imali priliku da se upoznaju ili učvrste znanje vezano za važne propise EU i saznaju kako da se usklade sa zahtevima globalnih kompanija. Broj zainteresovanih za ovaj seminar nam govori koliko je potrebno pružiti znanja i informacija proizvođačima i hrane i ambalaže kako bi se snašli u moru zahteva tržišta i trendova i regulativa koje se stalno menjaju.

Zahvaljujemo se svim našim predavačima i polaznicima, kao i kompaniji Mos doo, partneru seminara “Ambalažni materijali za kontakt sa hranom: cirkularnost, zdravstvena bezbednost i regulativa” i očekujemo novi termin seminara, za sve one koji nisu mogli da prisustvuju prethodnom.

Ambipak magazin nastavlja da promoviše održivost i odgovoran odnos prema zdravlju, prirodi i zajedničkim resursima.

Podeli na društvenim mrežama: