QR kod, značajan dodatak na ambalaži pri online prodaji mesnih proizvoda

Kako bi se lakše pratila roba i kako bi kupci imali detaljnije informacije o proizvodu, utiskivanje QR koda na ambalaži postao je trend, ali i obaveza u nekim zemljama.

Od 2020. godine u Srbiji, prema Zakonu o trgovini, postoji obavezno utiskivanje bar-koda ili QR koda na ambalaži gde se, prilikom skeniranja istih, može doći do detaljnijih informacija –  naziv proizvoda, zemlja porekla, težina, sastav proizvoda.

Skeniranjem QR koda na pakovanju mesa mogu se videti i snimci sa farme

U zemlji kao što je Velika Britanija, gde s vremena na vreme možemo čitati o različitim skandalima kada je reč o mesu, od toga da je pre deset godina konjsko meso prodavano kao govedina, do bolesti ludih krava koja se periodično pojavljuje, javila se potreba za boljom kontrolom i praćenjem mesnih proizvoda.

Skeniranjem QR koda na ambalaži za meso može se saznati poreklo mesa, snimak farme i zemlje na kojoj je životinja uzgajana, ali i podaci o farmeru.

Tako je, na primer, online prodavnica mesa Farmison & Co, sa sedištem u Jorkširu, počela sa utiskivanjem QR kodova na svojim proizvodima kako bi kupci, putem aplikacije, što više toga saznali o proizvodu koji su kupli. Tako se skeniranjem QR koda može saznati poreklo mesa, snimak farme i zemlje na kojoj je životinja uzgajana, ali i podaci o farmeru.

Pikist.com/free photo

Kada je reč o online prodaji mesnih proizvoda, koja je zaživela i u našoj zemlji, hteli smo da saznamo koju od ove dve opcije koristi jedan od naših startapa koji povezuje kupce sa proizvođačima putem aplikacije Meat Yout Farmer.

Aplikacija Meat Your Farmer pokrenuta je sa osnovnom idejom da zainteresovanim građanima učini dostupnim meso tradicionalno gajenih životinja bez upotrebe antibiotika, hormona i dodataka a uz korišćenje inovativnih probiotika. Aplikacija Meat Your Farmer omogućuje krajnjim korisnicima da putem kamera prate tok gajenja životinje koja će im se u jednom trenutku kao meso naći na tanjiru. Međutim, ponekad je doći do dobre ideje lakše nego je sprovesti u delo a jedna od prepreka koja mora da se preskoči je i pakovanje.

– Naša želja je da proizvodi koje dostavljamo kupcima budu u pakovanjima koja su održiva, od prirodnih materijala i da mogu da se recikliraju. Čuli smo da u Americi postoji startup koji pravi vodootporne kese koje su biorazgradive i od prirodnih materijala su ali ih još uvek nismo koristili. Obzirom da meso zahteva da bude temperaturnom režimo, razgovaramo sa jednim srpskim startupom da koristimo njihove kutije koje koriste vunu kao izolator. – objasnio je Andrej Kravčuk, pokretač startupa Meat Your Farmer u Srbiji.

Za naš proizvod rentAkoku (iznajmljivanje koke koja nosi jaja) smo napravili posebno pakovanje od kartona koje može više puta da se koristi i naravno da se posle reciklira jer nismo bili zadovoljni sa proizvodima koji su dostupni na našem tržištu. Za proizvode od mesa još uvek nismo našli adekvatno pakovanje od organskih materijala pa za sada koristimo klasična pakovanja (kese). – zaključio je za Ambipak magazin Andrej Kravčuk.


Naslovna fotografija: Gerd Altmann, Pixabay

Podeli na društvenim mrežama: