AKTUELNO: Šta tačno znači zabrana plastičnih kesa u Beogradu?

Šta tačno znači zabrana plastičnih kesa koja u Beogradu stupa na snagu prvog januara 2020. godine i čime će one biti zamenjene?

Dobro je poznata činjenica da je plastičnim kesama potrebno od nekoliko stotina pa do čak 1000 godina kako bi se razgradile u prirodi pa su tako one jedan od glavnih zagađivača životne sredine. Upravo zbog toga, odbornici Skupštine grada Beograda doneli su Odluku o uslovima korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje roba i usluga.

Iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, za magazin Ambipak, su istakli da, za građane Beograda, to znači da će trgovci biti dužni da izbace iz upotrebe plastične kese na mestu prodaje, u svim maloprodajnim objektima, kao i u uslužnim i drugim delatnostima.

Preciznije, povlače se iz upotrebe sve plastične kese debljine od 15 do 50 mikrona. To su kese koje se najčešće stavljaju na raspolaganje potrošačima na kasi za pakovanje gotovih proizvoda. Sve kese koje ostaju u upotrebi moraju posedovati sertifikat o usaglašenosti u pogledu razgradivosti, a to su vrlo lagane plastične kese koje služe za pakovanje voća, povrća.

Odlukom je, takođe, propisano da je dozvoljena upotreba providnih plastičnih kesa koje se koriste u uslužnim delatnositma i maloprodajnim objektima na aerodromu, ako je takva upotreba neophodna iz bezbednosnih razloga.

Sa druge strane, trgovci će biti u obavezi da nađu alternativna rešenja plastičnim kesama, a odluka propisuje da to mogu biti papirne kese ili torbe za višekratnu upotrebu koje su pogodne za reciklažu, kao i to da se one mogu staviti na raspolaganje potrošačima sa ili bez novčane naknade- objasnili su iz Sekretarijata.

Kazne

U odluci o uslovima korišćenja kesa jasno je definisano da će komunalna inspekcija opštine biti nadležna za kontrolisanje korišćenja plastičnih kesa, dok će komunalni inspektori od 1. januara 2020. godine kontrolisati maloprodajne objekte uslužnih i drugih delatnosti.

Za sve one koji se ne budu pridržavali date odluke kazne će se kretati od 25.000 do 150.000 dinara, dok će ovlašćeni inspektor izdavati prekršajni nalog u skladu sa zakonom.

Zvanično, od prvog dana 2020. godine plastične kese će otići u istoriju, ali će nam ipak ostati i po koja biorazgradiva za đubre ili svakodnevne potrepštine na koje smo decenijama navikli.

Foto: Photo by freestocks.org from Pexels

Podeli na društvenim mrežama: