Ambipak podkast: Industrija reciklaže je spremna, međutim, šta reciklirati?

U najnovijem podkast izdanju Ambipak magazina, centralna tema su PET ambalaža i industrija ambalaže. Učestvovali su Aleksandra Rašković, menadžerka projekata i aplikacija u kompaniji Resilux Adriatic i Mihail Mateski suvlasnik i direktor centra za reciklažu PET ambalaže GreenTech.

Ambipak podkast je platforma koja okuplja stručnjake iz oblasti ambalaže, održivosti i inovacija. U Epizodi #3, gosti su Aleksandra Rašković iz Resilux Adriatic i Mihail Mateski iz GreenTech. Ova epizoda donosi zanimljive razgovore o temama: održivost u industriji ambalaže, inovacije u ambalaži, cirkularnae ekonomija i reciklaža i budućnosti PET ambalaže.

Govoreći o najnovijim zahtevima za očuvanjem životne sredine i društvenoj-odgovornosti,   Aleksandra Rašković i Mihail Mateski dele svoje iskustvo i perspektive o održivosti u industriji ambalaže.

Na primeru kompanije Resilux Adriatic, članice globalne belgijske gurpacije za proizvodnju PET ambalaže, Resilux, saznali smo kako se kompanije prilagođavaju novim trendovima i zahtevima za smanjenje ekološkog otiska, energetsku efikasnost i smanjenje ambalažnog otpada.

Predstavljajući Resilux i vrednosti koje ova kompanija donosi na naše prostore, Aleksandra je istakla konstante inovacije u proizvodnji i reciklaži, rad u skladu sa Eu regulativama i postavljanje solarnih panela na krov fabrike u Lajkovcu radi uštede energije i zaštite životne sredine.

Industrija je spremna, međutim, šta reciklirati?

Da bi zaokružila celinu od proizvodnje do reciklaže PET ambalaže, odnosno, i kod nas bila u prilici da primeni primeni tehnologiju proizvodnje PET ambalaže „iz boce u bocu“, kao u svojoj fabrici u Švajcarskoj,  grupacija Resilux je pre dve godine preuzela deo vlasništva nad kompanijom za reciklažu PET ambalaže, GreenTech u kojoj je Mihail Mateski, osnivač i sada suvlasnik, i dalje na poziciji direktora. Ovo partnertvo, kako je rekao Mihail, dovelo je do velike investicije u tehnologiju ambalaže i podizanja kapaciteta GreenTecha za 50% , odnosno, preradu još 10.000 tona otpadnih boca u fleks. Naš podkast je bio odlična prilika da iz prve ruke čujemo kako stoje stvari sa reciklažom PET ambalaže u Srbiji.

Ističući savremenost tehnologija i kapacitete reciklažne industrije, Mihail Mateski je pozdravio rad na uvođenju depozitnog sistema u Republici Srbiji, planiranog od 2027. godine a što je Sandra Dokić, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine izjavila prošle godine u oktobru. Međutim, on je zabrinut za tok dogovora i poziva industriju da se što pre usaglasi vezano za postavku depozitnog sistema upravljanja ambalažnim otpadom. Veliki problem je, kako kaže Mateski, u primarnoj selekciji, tj. organizovanom prikupljanju i razdvajanju ambalažnog otpada, što je preduslov za povrat ambalaže.

Već 15 godina je prošlo od uvođenje ekoloških zakona, ali sakupljanje PET-a je na 25-30% što je veoma malo, s obzirom na kapacitet ovog materijala za reciklažu, a što na dalje znači da oko 75% otpadne ambalaže završi tamo gde ne treba. – Mihail Mateski

Pored industrije i države u procesu  sakupljanja otpadne ambalaže ključnu ulogu igraju i građani kojima je potrebno omogućiti da mogu da odlažu i selektuju ambalažu a oboje gostiju usaglasili su se da su mlađe populacije vrlo spremne za očuvanje životne sredine, ali da ni stariji građani ne zaostaju u dobroj volji za istim. Ipak potrebno je konstantno raditi na podizanju ekološke svesti društva u celini.

U podkastu možemo da čujemo i koje to sve zemlje u Evropi imaju već uveden depozitni sistem, među njima i gotovo celokupno naše okruženje, ali da Srbija baš zbog toga što kasni može da uči iz njihovih primera, kao i da li plastika/PET ambalaža ima budućnost.

Pogledajte epizodu #3 Ambipak podkasta „Ambalaža po meri prirode“

Podeli na društvenim mrežama: