Ball Corporation: Smanjenje emisije CO2 do 2030. za 55%, a najkasnije do 2050. godine na 0%

Predstavljen plan klimatske tranzicije i izveštaj održivog poslovanja i finasijskih rezultata za 2022. godinu Ball Corporation

Ball Corporation, u okviru koje posluje i beogradska fabrika Ball Packaging, objavila je detaljan i precizan Plan klimatske tranzicije u cilju dekarbonizacije poslovanja koji podrazumeva smanjenje emisije CO2 do 2030. godine za 55% za sva tri obima ciljeva, kao i potpune dekarbonizacije – 0% emisije CO2 najkasnije do 2050. godine.

Osim ovog plana objavljen je i detaljan izveštaj poslovanja – Kombinovani izveštaj održivog poslovanja i finansijskih rezultata –  koji donosi ključne informacije u oblasti ostvarenih poslovnih, ekoloških i tehnoloških rezultata za prethodnu godinu.

Plan klimatske tranzicije je od velike važnosti jer prati smernice UN koje se odnose na dekarbonizaciju privrede kako bi se zaustavio rast globalne temperature na ispod 1.5 Celzijusovih stepeni do 2030. godine i time sprečile, prema rečima naučnika, ekstremne, po život opasne vremenske situacije.

„Beogradska fabrika, kao i sve ostale koje se posluju širom sveta u okviru Ball-a, posluje u skladu sa principom smanjenja emisije CO2 i cirkularnosti. Novi plan Klimatske tranzicije odnosiće se svakako i na nas u Srbiji. Mi već duži niz godina, u Srbiji, aktivno radimo na promociji reciklaže kao i na usvajanju efikasnog i učinkovitog sistema prikupljanja otpada koji će omogućiti da se aluminijumska ambalaža, koju proizvodimo, ali i svaka druga vrati u proces proizvodnje, a zatim na police u prodaju, odnosno reciklira. To je cirkularnost i to dovodi do smanjenja emisije C02 tokom proizvodnje jer 50% smanjenja emisije CO2 se odnosi upravo na cirkularnost našeg proizvoda “, objasnio je Nenad Đurđević,  komercijalni direktor za SEE, Tursku i CIS Ball Corporation-a i dodao: „Mi želimo da ’poništimo’ otpad odnosno da ga smanjimo na najmanju moguću meru. Upravo to Plan Klimatske tranzicije kao i Kombinovani izveštaj za 2022. godinu, koji je Ball Corporation objavio, dokazuje.

Inforgrafika: Ball Corporation

– Naš cilj je da stopa reciklaže na globalnom nivou dosegne 90% a u regionu 85% zaključno sa 2030.godinom čime bi se ostvarili zacrtani ciljevi smanjenja emisije C02. Trenutno se u Evropi reciklira oko 73% proizvedene aluminijumske limenke, a naš krajnji cilj je da to bude i do 100%“, rekao je Nenad Đurđević.

Antonio Gutereš, generalni sekretar UN je u januaru 2023. pozvao je sve korporativne lidere da deluju u skladu sa smernica iz UN izveštaja, ističući da ’neto-nula’ plan ne sme biti PR vežba, već da kompanije treba da pripreme planove za klimatsku tranziciju pre kraja ove godine, zasnovane na stvarnom smanjenju emisija CO2.

Ball-ov Plan klimatske tranzicije je detaljno pripremljen i predvideo je 3 različita scenarija kako bi se osiguralo njegovo sprovođenje. UN izveštaj i Guterešov poziv na akciju inspirisali su Plan klimatske tranzicije kompanije Ball koji ocrtava ambiciozan, realan i transparentan put (za razliku od pukog obećanja) prelaska kompanije u potpuno cirkularno i dekarbonizovano poslovanje.

Izvor: Ball Corporation
Foto: Ball Corporation

Podeli na društvenim mrežama: