CEFLEX: Cirkularna ekonomija fleksibilne ambalaže u PET koraka

Inicijativa za cirkularnu ekonomiju fleksibilne ambalaže (CEFLEX) predstavila je rešenje u vidu plana od 5 koraka

Fleksibilno pakovanje je važan deo našeg savremenog sveta. Fleksibilna ambalaža je uglavnom  od plastike ali može da sadrži i druge materijale kao što su papirna ili aluminijumska folija. Omogućuje da proizvodi stignu do potrošača bezbedni i sveži, čuvajući hranljive sastojke, ukus i kvalitet.‎ Međutim, fleksibilna ambalaža predstavlja izazov za cirkularnu ekonomiju i reciklažu.

U mapi od 5 glavnih koraka za izgradnju kružne ekonomije za fleksibilno pakovanje, CEFLEX – Inicijativa za cirkularnu ekonomiju fleksibilne ambalaže predstavlja i skup akcija koje su potrebne u svakom delu lanca vrednosti da bi se to ostvarilo.

U svojoj Cirkularnoj misiji CEFLEX  seobavezuje  na prikupljanje svih vrsta fleksibilne ambalaže i preko 80% recikliranih materijala koji se usmeravaju na nova tržišta i u proces zamene virgin materijala.

Pet glavnih tačaka Cirkularne CEFLEX misije:

1. Prikupljanje
2. Sortiranje i reciklaža
3. Redizajn
4. Identifikacija rešenja
5. Krajnje tržište

Organizacija CEFLEX planira da do 2025. uspostavi infrastrukturu za prikupljanje, sortiranje i ponovnu preradu i ekonomičnost za fleksibilnu ambalažu u post-potrošnji širom Evrope. Cirkularna ekonomija fleksibilne ambalaže, će prema CEFLEX-u, biti zasnovana na tehnologijama i procesima na kraju životnog veka pakovanja koji daju najbolji ekonomski, tehnički i ekološki rezultat.

Dijagram predstavlja 5 koraka za izgradnju cirkularne ekonomije za fleksibilno pakovanje

Inicijativu za cirkularnu ekonomiju fleksibilne ambalaže (CEFLEX) čini saradnja od preko 180 evropskih kompanija, udruženja i organizacija koje predstavljaju ceo lanac vrednosti fleksibilnog pakovanja. Cilj organizacije je da do 2025. godine sva fleksibilna ambalaža postane cirkularna.

‎Inicijativa je posvećena sprečavanju nastajanja otpada i zagađenja redizajniranjem fleksibilne ambalaže i obezbeđivanjem odgovarajuće infrastrukture za prikupljanje i reciklažu u svim evropskim zemljama‎.


Izvor: CEFLEX

Naslovna fotografija: Pexel.com/Photo by Nothing

Podeli na društvenim mrežama: