COP 27: Srbija pokazala koliki značaj pridaje borbi protiv klimatskih promena

Na samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP 27 istaknuto je da će buduća dugoročna strategija postaviti osnove za Srbiju, sa čistijim, pouzdanim i obnovljivim izvorima energije.

Ovogodišnji samit o klimatskim promenama COP 27 održan je u Egiptu, u Šarm el Šeiku, od 6. do 12. novembra. Ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović, kao predstavnik Srbije, u obraćanju učesnicima konferencije istakla je da je vizija Vlade Srbije prosperitetna i klimatski otporna Srbija.

-Ova vizija čini okosnicu naše buduće Strategije niskougljeničnog razvoja, koja će trasirati put dekarbonizacije na nivou celog društva. Buduća dugoročna Strategija postaviće osnove za Srbiju sa čistijim, pouzdanim i obnovljivim izvorima energije i povećanom energetskom efikasnošću. Ona će pozitivno uticati na postizanje konkurentnije i resursno efikasnije privrede.

Vujović je istakla da će Strategija doprineti i sistemima za tretman otpada i otpadnih voda u skladu sa najboljim međunarodnim standardima, produktivnijoj poljoprivrednoj praksi, ali i otpornim i zaštićenim šumama, uz primenu inovativnih rešenja zasnovanih na prirodi.

Srbija se zagreva brže od globalnog proseka

Dok je porast globalne srednje temperature za 1,1 C˚, Srbija je već na 1,8 C˚ što znači da se zagreva brže od globalnog proseka.

– Leti se čak naša zemlja zagreva na 2,6 C˚. Više od 70% materijalne štete nastalo je usled suša i visokih temperatura izazvanih promenom klime i ekstremnim vremenskim događajima. Minimalne materijalne štete u Srbiji su za period od 2000. do 2020. godine procenjene na najmanje 6,8 milijardi evra-rekla je Vujović.

Ona je učesnicima samita istakla da je Srbija u avgustu ove godine Sekretarijatu UNFCCC dostavila revidirani Nacionalno utvrđeni doprinos kojim je definisan cilj smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte od 33,3% do 2030. godine.

-Kao najveća ekonomija Zapadnog Balkana, potvrdili smo svoju posvećenost Evropskom Zelenom dogovoru potpisivanjem Deklaracije iz Sofije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan. Konferencija u Šarm el Šeiku predstavlja ključnu šansu za usvajanje odluka koje će u ogromnoj meri uticati na okvire delovanja u najvažnijem aspektu naših života, očuvanju naše planete-zaključila je Vujović.

Jačanje prijateljstva i saradnje Srbije i Egipta

Na koferenciji u Šarm el Šeiku bio je prisutan i predsednik Narodne skupštine RS, dr Vladimir Orlić koji se sastao sa predsednikom Predstavničkog doma AR Egipat, dr Hanafijem Alijem Gebalijem. Orlić je istakao značaj bilateralnih sporazuma dveju država koji se odnose i na zaštitu životne sredine, te naglasio da Egipat ima proaktivan stav u borbi protiv klimatskih promena.

– Nastavljamo jačanje saradnje, međusobne podrške i prijateljstva Srbije i Egipta – centralna je poruka susreta dvojice predsednika parlamenata.


Izvor i naslovna fotografija: ekologija.gov.rs

Podeli na društvenim mrežama: