Da li će biti moguća hemijska reciklaža PVC plastike?

Hemijska reciklaža PVC plastike fokus je laboratorije Univerziteta u Mičigenu, ideja naučnika je da pronađu način kako da hemijski recikliraju različite tipove plastike

PVC plastika ili polivinil hlorid jedna je od najkorišćenijih vrsta plastike, ali je procenat reciklaže gotovo na nuli zbog velikog sadržaja plastifikatora koji su obično veoma toksični prilikom izlaganja visokim temperaturama.

S obzirom na to da se svakodnevno susrećemo sa PVC plastikom, a da je reciklaža iste veoma niska zbog ispuštanja opasnih hemikalija prilikom izlaganja toploti, istraživači sa Univerziteta u Mičigenu otkrili su način kako da recikliraju PVC i objasnili zbog čega to nije moguće regularnim reciklažnim putem.

Polivinil hlorid je vrsta plastike sa kojom niko ne želi da se bavi. PVC obično sadrži mnogo plastifikatora, koji kontaminiraju sve u reciklažnom toku i obučno su veoma toksični. Sa druge strane, potrebno je malo toplote kako bi se oslobodila i hlorovodonična kiselina koja može izazvati hemijske opekotine, ali i korodirati opremu za reciklažu – objašnjava Danijel Fanjani, autorka studije.

Ona je istakla i da su ftalati, koji se obično koriste kao plastifikator, veoma toksični te da mogu poremetiti rad endokrinog sistema kod sisara, uključujući i ljude, ometajući hormone rasta, hormone štitne žlezde i reproduktivne hormone.


Samo nekoliko tipova plastike recikliramo i to u manje kvalitetne materijale. Flaše za piće nakon reciklaže više nikada neće postati flaše za piće već tekstil ili klupa u parku koji će završiti na deponiji

– Da bi se izbegao proces recikliranja PVC-a zasnovan na toploti, okrenuli smo se elektrohemiji. Otkirili smo da ftalati, odnosno plastifikatori, poboljšavaju efikasnost elektrohemijske proizvodnje, čime se značajno usporava i oslobađanje hlorovodonične kiseline. Takođe, sadašnji članovi grupe pokušavaju još više da poboljšaju efikasnost hemijske reciklaže– rekla je Fanjani.

Nismo razmišljali šta ćemo sa otpadom

Hemijska reciklaža PVC plastike fokus je laboratorije Univerziteta u Mičigenu, međutim, profesor hemije i jedan od istraživača ove studije, En Meknil kaže da je ideja naučnika da pronađu način kako da hemijski recikliraju različite tipove plastike.

– Neuspeh čovečanstva je u tome što su stvoreni ovi neverovatni materijali kako bi se poboljšali naši životi, ali u isto vreme nismo razmišljali šta ćemo da radimo sa otpadom. Samo nekoliko tipova plastike recikliramo i to u manje kvalitetne materijale, dok flaše za piće više nikada neće postati flaše za piće već tekstil ili klupa u parku koji će završiti na deponiji – navodi Meknil.

Kompletnu studiju možete preuzeti ovde


Naslovna fotografija: www.freeimages.com

Podeli na društvenim mrežama: