Da li je vaša ambalaža dovoljno održiva? – Evo kako to možete poboljšati

Održivost ima sve veći uticaj na odluke potrošača o kupovini. Paralelno s tim rastu očekivanja da kompanije treba da smanjuju svoj uticaj na okolinu što podrazumeva  da i ambalaža ispunjava zadatak – da pozitivno utiče na ljude i planetu.

U DS Smithu, vodećoj kompaniji za proizvodnju ambalažnih rešenja širom sveta, veruju da je zamena problematične plastike potpuno obnovljivim materijalima u ambalaži, održiva alternativa koju potrošači zahtevaju i aktivno traže.

Šta zapravo znači zamena problematične plastike?

Zamena problematične plastike znači razvoj inovativnih ambalažnih rešenja, koja plastiku zamenjuju održivijim alternativama, kao što su: uklanjanje plastike za jednokratnu upotrebu za segment svežeg mesa, uklanjanje plastike za jednokratnu upotrebu za segment svežeg voća i povrća, zamena plastične ambalaže kartonskom ambalažom (za limenke piva), zamena plastičnih nalepnica štampom na kartonskoj ambalaži, zamena plastičnih inserata kartonskim sa ciljem zaštite proizvoda unutar ambalaže, zamena plastičnih displeja kartonskim (za police u supermarketima )

Stručnjaci iz DS Smith kompanije sarađuju sa svakim kupcem posebno kako bi rešili njihove izazove u vezi ambalaže. Dizajneri širom sveta su već kreirali preko 1000 različitih dizajna ambalaže zahvaljujući kojima se smanjuje upotreba plastičnih elemenata u ambalaži. Čak i male promene, kao što je zamena plastičnih etiketa, štampom na kartonu, mogu napraviti ogromnu razliku u životnoj sredini. 

Zoran Trnavac, generalni direktor DS Smith Packaging doo Kruševac, rekao je:

„Plastika je sastavni deo života svih nas, i koliko god da smo zabrinuti zbog velikog zagađenja plastičnim otpadom, nemoguće je u potpunosti je izbaciti iz upotrebe. Fokus svakog od nas, međutim, treba da bude da smanji korišćenje plastike za jednokratnu upotrebu onoliko koliko je to moguće. Kompanije sa kojima mi sarađujemo sve više u svoje strategije održivosti ugrađuju ciljeve koji se bave upravo ovim pitanjem. Mi našim kupcima pomažemo da teško reciklirajuće elemente u njihovoj ambalaži zamene 100% reciklirajućim materijalima, a pri tome vodimo računa da ne ugrožavamo kvalitet i performanse ambalaže. Zahvaljujući inovativnom alatu koji nosi naziv Metrika Cirkularnog Dizajna, DS Smith kompanija je u mogućnosti da izmeri „cirkularnost“ svakog ambalažnog rešenja, što našim kupcima veoma pomaže u odabiru ambalažnog dizajna sa što manjim uticajem na svet oko nas.“

Posvećenost DS Smith kompanije da svojim kupcima ponudi inovativna rešenja koja su potrebna celom društvu, potvrđuju i njihove brojne inovacije na polju cirkularne ekonomije. Jedna od njih je kreiranje Principa i Metrike cirkularnog dizajna.

Optimizacija materijala i struktura

Održavanje i oporavak materijala

Zaštita brendova i proizvoda

Maksimalno povećanje efikasnosti snabdevanja

Šta su Principi cirkularnog dizajna?

U DS Smith kompaniji smatraju da upravljanje uticajem, koji proizvodi imaju na životnu sredinu, počinje od faze dizajniranja samog proizvoda. Kako bi osigurali da proizvodi budu u skladu sa načelima cirkularne ekonomije, kompanija je kreirala određene principe po kojima se svaki proizvod dizajnira. DS Smith Principi cirkularnog dizajna za cilj imaju eliminisanje otpada i zagađenja, održavanje materijala i proizvoda u upotrebi što je duže moguće i regenerisanje prirodnih sistema.

Šta je Metrika cirkularnog dizajna?

Nakon što su dizajneri iz kompanije DS Smith počeli sa primenom Principa cirkularnog dizajna javila se potreba da se izmeri koliko je to zaista efikasno. Metrika cirkularnog dizajna je alat koji je razvila naša kompanija i koji meri cirkularnost ambalažnih dizajna na osnovu osam različitih indikatora.
Na vebsajtu DS Smith kompanije saznajte na koji način vam još ova kompanija može pomoći da se pripremite za cirkularnu ekonomiju.


Izvor: DS Smith/promo
Naslovna Fotografija: iStock/svengine

Podeli na društvenim mrežama: