Ekologija: Eco-friendly asfalt od recikliranih plastičnih boca

U borbi protiv klimatskih promena i u cilju očuvanju životne sredine značajna je svaka akcija kojom se može uticati na poboljšanje opštih uslova, poput nove ekološke inicijative – asfalta od recikliranih plastičnih boca

U poslednje vreme širom sveta masovno se sprovode akcije sakupljanja plastičnog otpada i njegovo recikliranje.

Naime, južnoafrička kompanija Shisalanga Construction izgradila je 400 metara puta u predgrađu grada Durbana, tako što je na isti postavaljala tzv. eco-friendly asfat koji uključuje u svom sastavu i određenu količinu recikliranih plastičnih flaša za mleko. Procena je da je za ovu količinu asfalta reciklirano oko 40.000 plastičnih flaša za mleko a otprlike se na jednu tonu asflata koristi od 119 do 128 komada.

Firma koristi polietilen visoke gustine (XDPE), određenu vrstu plastike koja se obično nalazi u bocama za mleko. Ova plastika prerađena je u lokalnoj fabrici za reciklažu.
U Shisalanga Construction kažu da je ovaj asfalt otporniji od klasičnog i da može izdržati toplotu od  70 stepeni Celzijusa i čak 22 ispod nule.

Iako su troškovi proizvodnje isti kao i u prethodnim metodama, očekuje se da će putevi izgrađeni od plastike sa asfaltom, trajati duže, što će takođe doprineti i uštedi.

Pre izvesnog vremena svedočili smo pokretanju prvih Garbage cafea u Indiji u okviru kojih se plastični otpad, koji stanovnici donose u zamenu za hranu, šalje dalje na reciklažu sa namerom da se takođe iskoristi u izgradnji puteva.

Foto: Photo by Leif Gottwald/Crissy Jarvis on Unsplash

Podeli na društvenim mrežama: