Ekostar pak dodelio opštini Mionica opremu i vozilo za sakupljanje ambalažnog otpada

Ekostar pak, nacionalni operater za upravljanje ambalažnim otpadom, obezbedio je opštini Mionica opremu za sakupljanje kartonske, PET i staklene ambalaže za potrebe građana i ugostiteljskih objekata, kao i vozilo za sakupljanje ambalažnog otpada.

Sa ciljem da što veći broj Javno komunalnih preduzeća širom Srbije uključi u svoju mrežu saradnika, u okviru akcije SORTIRAJ, UBACI, RECIKLIRAJ U SVOM GRADU! , kompanija Ekostar pak nastavlja da ulaže u opremu za sakupljanje kako bi građanima proces reciklaže bio olakšan.

’’Sa JKP Vodovod Mionica iz Mionice smo započeli saradnju krajem prošle godine sa ciljem da uspostavimo i razvojamo sistem razdvajanja otpada u ovom gradu. Razdvajanje otpada igra ključnu ulogu u očuvanju životne sredine i stvaranju ekonomskih i društvenih benefita. Za početak, ustupili smo gradu 24 kontejnera za sakupljanje kartonske, PET i staklene ambalaže kao i 30 kanti za sakupljanje staklene ambalaže u ugostiteljskim objektima. Kako bi ceo proces bio kompletan, obezbedili smo gradu i vozilo koje će javno komunalnom preduzeću omogućiti efikasno prikupljanje ambalažnog otpada.’’- istakla je Bojana Perić, direktorka operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom Ekostar Pak.

JKP Vodovod Mionica  je samo jedno od 28 komunalnih preduzeća koje je u mreži saradnika Ekostar Pak. Ovaj operater sistema nastoji da uključi što veći broj lokalnih samouprava u svoju mrežu kako kako bi unapredio sistem primarne separacije otpada u Srbiji.

Kontejneri za reciklažu su postavljeni na sledećim lokacijama:

1. Banja Vrujci – pekara Kovačević, glavna ulica – https://maps.app.goo.gl/QfGrQj9P5z28EiRT9

2. Banja Vrujci – Dom Zdravlja, glavna ulica – https://maps.app.goo.gl/rpxZtPEzojvuKwqs8

3. Banja Vrujci – preko puta škole, Piskavice – https://maps.app.goo.gl/KkCc5x5PAGmttXyL9

4. Banja Vrujci, ulica Višnje – https://maps.app.goo.gl/nXqZYfitShyoubtM8

5. Mionica – kod Osnovne i Srednje škole – https://maps.app.goo.gl/QJKdPioc1hemNuFx9

6. Mionica – preko puta Trga V. Živojina Mišić  – https://maps.app.goo.gl/ydZQQgfgJg71r9AfA

7. Mionica – parking kod stambene zgrade, ul Miloša Milićevića – https://maps.app.goo.gl/RQFAKFvyZv6iPTr36

8. Mionica – linijski park Mionica – kod stadiona – https://goo.gl/maps/fFyF6bUzmtMTNs9S8

’’Paralelni korak je edukacija. Građani moraju biti informisani o tome kako pravilno razvrstavati svoj otpad prema vrstama materijala. Ovo je ključno za efikasnost procesa recikliranja, jer pravilno razvrstavanje omogućava korišćenje materijala u postrojenjima za reciklažu. ’’ istakla je Perić.


Izvor: Ekostar pak

Fotografije: Ekostar pak

Podeli na društvenim mrežama: