Ambipak konferencija: Inovativni održivi ambalažni materijali – kompostabilna bioplastika

Kompostabilna bioplastika kao instrument za preusmeravanje organskog otpada sa deponija

Prvoj Ambipak konferenciji „Ambalaža u doba održivog razvoja“, organizovanoj od strane našeg portala, Ambipak magazin i uz institucionalnu podršku Privredne komore Srbije, održanoj 14. oktobra 2021. godine u Beogradu, pridružio se u online izlaganju i Erik Hrvatin predstavnik Novamont kompanije iz Italije o razvoju kompostabilne bioplastike, kao instrumenta za preusmeravanje organskog otpada sa deponija.

Priliku da govori na našoj konferenciji, g. Hrvatin iskoristio je da nam predstavi kompaniju Novamont, ukaže na potrebu odvajanja i iskorišćenja organskog otpada kao i upotrebu bioplastike u industiji ambalaže i pakovanja, kao inovativnog, održivog materijala.

– Novamont je svetski lider u sektoru bioplastike i biohemijskog razvoja. Kompanija je osnovana pre 30. godina u laboratorijama hemijske korporacijeMontedison. Danas poseduje 4. velika proizvodna pogona gde godišnje proizvede približno 150.000 MT bioplastičnih materijala, 25%zaposlenih su istraživači, koji imaju5. vlasničkih tehnologija i oko 1.800 patenata, objasnio je Erik Hrvatin na početku.

Osnovni projekat Novamont istraživača je povezivanje hemije, životne sredine i poljoprivrede i to je dovelo do razvoja inovativne bioplastike. Novamontove inovacije rezultat su kružnog modela bioekonomije koji primenjuje od svog početka. Model se zasniva na održivom razvoju, ponovnoj transformaciji degradiranih ili nekonkurentnih industrijskih područja, na poljoprivrednom lancu vrednosti integrisanom u lokalna područja, a ne u konkurenciji s proizvodnjom hrane i na proizvodima osmišljenim za rešavanje specifičnih ekoloških pitanja blisko vezanih za tlo i kvalitet vode. Važna osnova modela je razvoj kompostabilne bioplastike, kao instrumenta za preusmeravanje organskog otpada sa deponija.

-Kada se govori o osnovi za bioplastične materijale, Novamont kao osnovu koristi uglavnom kukuruzni skrob, biljna ulja, otpatke iz agroindustrije ili neke strukture iz biljnih ulja, koje nisu primarne za prehranu. Veoma važna komponenta delovanja kompanije vezana je za rešavanje specifičnih ekoloških pitanja.

Mi ćemo kao društvo biti primorani da zatvaramo sve deponije, od Slovenije to traži Evropska unija, a od Srbije će to biti traženo u budućnosti.

Prvi Novamont MATER BI materijali proizvedeni su pre 25. godina i potpuno su biorazgradivi materijal od kompostabilnih bioplastika, baza su: kukuruzni skrob, celuloza i biljna ulja. U skladu su prema EU standardu EN13432 i srodnim globalnim standardima, što je najvažnija referenca za sve zainteresovane strane na tržištu: javne organe, postrojenja za kompostiranje, proizvođače i potrošače.

Foto: Novamont

Primena kompostabilne bioplastike

-Prva aplikacija u Novamontu bila je za razvoj kesa za prikupljanje organskog otpada (u domaćinstvima, javnim ustanovama, pijacama, na javnim događajima) jer on čini 40% komunalnog otpada. Kese od bioplastike  koriste skoro sve članice Evropske unije. Mi ćemo kao društvo biti primorani da zatvaramo sve deponije, od Slovenije to traži Evropska unija, a od Srbije će to biti traženo u budućnosti. To nije samo zahtev zakonodavca već potreba društva, da mi koristimo sve ono što je danas otpad, kao resurs, i organski otpad je odličan resurs i on se može pretvoriti u kompost. Kompostabilna bioplastika se koristi kao instrument za preusmeravanje organskog otpada sa deponije, objašnjava Hrvatin.

Drugi sklop aplikacija su kese za nošenje (tregerice), klasične trgovačke kese koje se nalaze u mnogim trgovačkim lancima. Treći sklop su artikli za prehrambene usluge (pribor za jelo, šolje, čaše, tanjiri i slamke). Četvrti sklop je aplikacija za poljoprivredu što je folija za malčiranje koja se sama razgrađuje na zemljištu, nakon prikupljanja useva i može biti zanimljiva i za srpsko tržište.

PROČITAJTE JOŠ: Biopolimeri – biorazgradiva plastična ambalaža

– Zatim, sledi industrija pakovanja sa postojećim rešenjima i novim izazovima, u kojoj moramo biti mnogo obazrivi, podizanje svesti svih aktera u društvu je jako bitno i ovu priliku koristim da informišem srpsku javnost o bioplastičnim materijalima, naglasio je za kraj izlaganja Erik Hrvatin nakon kojeg smo bili u prilici da pogledamo kratak film o aktivnoj primeni bioplastike i odlaganju organskog otpada u gradovima širom EU.

Na linku konferencije možete poslušati izlaganje Erika Hrvatina s početkom na 2h 30 min snimka. Preporučujemo da pogledate kratak informativni film nakon izlaganja.


Podeli na društvenim mrežama: