Insekti u funkciji biorazgradnje plastike – predstavljen projekat u Institutu za biološka istraživanja

Kroz projekat „Biodegradacija plastike – doprinos razvoju cirkularne ekonomije“ objašnjeno je na koji način larve brašnenog moljca mogu doprineti procesu biorazgradnje i smanjenu plastičnog otpada

Na Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ u Beogradu, 18. januara 2023. godine predstavljen je projekat „Biodegradacija plastike – doprinos razvoju cirkularne ekonomije“ sa ciljem da se skrene pažnja na značaj insekata, poput larvi brašnenog moljca, u razvoju cirkularnog sistema. Predavanje je održala dr Larisa Ilijin, naučni savetnik  Odeljenja za fiziologiju i biohemiju insekata IBISS.

Objašnjeno je da nekoliko vrsta insekata, poput larvi brašnenog moljca, Tenebrio molitor, imaju sposobnost biorazgradnje različitih tipova plastike jer su u njihovom srednjem crevu prisutni različiti simbiotski sojevi bakterija koji ne služe samo za varenje hrane. Pomenute larve dobijaju sve veću pažnju u cirkularnim sistemima ekonomije jer se, prvenstveno, lako gaje na malom prostoru, troši se minimum energije i vode, dok se može koristiti organski ili čak plastični otpad kao hranljivi supstrat.

Razvoj sistema biorazgradnje polistirena

Na predavanju je istaknuto da polistiren, koji se masovno koristi u prehrambenoj industriji pri pakovanju hrane, ima veliki potencijal u cirkularnoj ekonomiji – ponovna upotreba i reciklaža, te da je neophodno razviti održiv sistem njegove biorazgradnje.

Potrebno je razviti održiv sistem biorazgradnje polistirena zbog njegove masovne upotrebe u pakovanju hrane

Iz tog razloga, glavni cilj projekta jeste razvoj cirkularnog sistema u kome bi larve brašnenog moljca bile hranjene pšeničnim mekinjama sa dodatkom polistirena. Ovakva inovacija donela bi mnoge prednosti kao što je smanjenje plastičnog otpada, smanjenje nivoa zagađenja zemljišta, vode, kao i smanjenje novoa emisije gasova staklene bašte.

Projekat sprovodi UNDP, a uz finansijsku podršku EU iz programa „EU za Zelenu Agendu u Srbiji“,  i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine RS. Nosilac projekta je kompanija Belinda Animals doo, a partner Institut za biloška istraživanja „Siniša Stanković“.

Podeli na društvenim mrežama: