LIDL CSR aktivnosti u 2021 – DOBRO ZA PLANETU, DOBRO ZA ČOVEKA I DOBRO ZA TEBE

Transparentna komunikacja i odgovornost za planetu, za prirodu i za pojedinca  predstavljaju ključne stubove CSR aktivnosti kompanije Lidl koja svojim primerom podiže svest o značaju održivih akcija i stiče poverenje  

Kao trgovinski lanac, kompanija Lidl Srbija nosi sa sobom veliku odgovornost. Zato kroz svoje svakodnevno poslovanje, prilikom donošenja poslovnih odluka, ona osim ekonomskih, uzima u obzir i društvene i ekološke faktore. Sa verom da su odgovornost i transparentna komunikacija ključne za izgradnju poverenja i postizanje velikih dela, Lidl Srbija svojim primerom podiže svest o značaju održivih akcija. Moto odgovornosti kompanije glasi „Za bolje sutra” i u skladu sa njim, Lidl svoje CSR aktivnosti zasniva na 3 stuba delovanja: dobro za planetu, dobro za čoveka i dobro za tebe.

Pijanista; „Život u kesi“ , Foto: Lidl Srbija

Naročito kroz polje odgovornosti Dobro za planetu kompanija nastoji da vodi računa o biodiverzitetu, zaštiti klime i očuvanju resursa. Vođena time, u 2021. godini kompanija Lidl Srbija je fokus svog održivog poslovanja uperila upravo na delovanja koja pozitivno utiču na planetu.

PROČITAJTE JOŠ: POZDRAVLJAMO SE SA PLASTIČNIM KESAMA – Lidl Srbija – primer na koji se treba ugledati

U tom smislu Lidl je postavio svoje ciljeve i obavezao se da sopstvene emisije CO2, direktne i povezane sa nabavkom energije (Scope 1 i 2), do 2030. smanji za 96%, u odnosu na 2019. godinu. Najveći pomak u ostvarenju tog cilja napravljen je u maju ove godine, kada je kompanija prešla na struju iz obnovljivih izvora. U narednom periodu, kompanija će se fokusirati na smanjenje emisija gasova iz rashladnih uređaja u prodavnicama, logističkom centru i direkciji, ali i stacionarnog i mobilnog sagorevanja, poput mera smanjenja emisija iz sopstvenog voznog parka. Ovi ciljevi u Srbiji doprineće ciljevima Lidla na globalu, koji će se obavezao da će, u proseku, u svim zemljama u kojima posluje do 2030. smanjiti direktne emisije i emisije povezane sa nabavkom energije za 80% u odnosu na 2019. godinu. Kao korak ka ostvarenju ovih klimatskih ciljeva, Lidl je u svoj akcijski asortiman uveo i klimatski neutralne proizvode* poput W5 Eco i Cien Nature proizvoda, čije su emisije nastale tokom proizvodnje kompenzovane podrškom internacionalnih klimatskih projekata.

„Reset plastic – REduce“, Foto: Lidl Srbija

Poseban segment o kom Lidl nastavlja da vodi računa je implementacija globalne REset Plastic strategije o plastici, koja se sastoji od 5 polja delovanja:

-REduce – ili smanjenje upotrebe plastike, podrazumeva povlačenje plastičnih kesa iz svih Lidl prodavnica u Srbiji u junu 2021. godine. Plastične kese koje su preostale nakon povlačenja iskoristio je umetnik Andrej Josifovski, bolje poznatiji kao Pijanista i svojom instalacijom „Život u kesi“, u sklopu koje je jedan javor u Beogradu na nekoliko sati prekrio plastičnim prekrivačem izrađenim upravo od tih kesa, široj javnosti skrenuo pažnju na važnost odgovornog upravljanja resursom plastika.

REdesign – upotreba odgovornijeg pakovanja ogleda se u tome da se Lidl na internacionalnom nivou obavezuje da do kraja 2025. godine smanji udeo polimernih materijala u proizvodima privatnog brenda za 20%. Cilj je takođe da sva polimerna ambalaža Lidl brenda do kraja 2025. bude reciklabilna i da se u proseku sastoji od 25% reciklata.

-REcycle – usmerena na povećanje upotrebe reciklirane plastike, oblast obuhvata kontinuirano povećanje udela proizvoda od reciklirane plastike u Lidl asortimanu. Tako se u Lidlu mogu pronaći proizvodi poput Crivit sportske opreme, proizvedene od plastike prikupljene na plažama i priobalnim područjima (ocean bound plastic).

REsearch – obuhvata oblast podsticanja ekoloških inovacija i edukacije.

REmove – podrazumeva uklanjanje otpada iz prirode. Kao i prošle godine, radi ostvarenja ovog cilja, kompanija je zajedno sa GSS čistila nekoliko lokacija u Srbiji. Ovaj put je kampanja  sprovedena pod nazivom „Čisto iz ljubavi“ i podržana je sa još 10 lokalnih organizacija, koje su na svom lokalu sprovodile akcije uklanjanja otpada iz prirode čime je uklonjeno preko 8 tona otpada iz prirode.

„Šampion održivosti“, Aleksandra Mirić, CSR Lidl Srbija, Foto: Lidl Srbija

Za projekat uklanjanja plastike Lidl je ove godine osvojio i nagradu „Šampion održivosti“ koju dodeljuje Forum za odgovorno poslovanje, tokom ,,Nedelje održivog razvoja i poslovanja“ u okviru platforme „Održivi razvoj za sve“ koji podržavaju Vlade Švajcarske i Nemačke, a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u okviru projekta Reforma javnih finansija – agenda 2030


*klimatska neutralnost kroz kompenzaciju emisija

Naslovna fotografija: Lidl i GSS „Čistimo Srbiju“

Izvor i fotografije: Lidl Srbija

Podeli na društvenim mrežama: