Neformalni sakupljači otpada u Indiji dobijaju zdravstvenu zaštitu i penziju

Sa ciljem upravljanja plastičnim otpadom u Indiji, UNDP je najavio pokretanje projekta „Inkluzivna cirkularna ekonomija“ kojim će  promovisati sakupljanje, separacija i reciklaža plastične ambalaže i podržati neformalni sakupljači otpada

Kako bi se podržala društvena inkluzija preko 20.000 sakupljača reciklažnog otpada širom Indije, takozvanih „nevidljivih superheroja“, a samim tim promovisalo i upravljanje plastičnim otpadom, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Hindustan Unilever Limited (HUL) najavili su pokretanje projekta „Inkluzivna cirkularna ekonomija“. Pomenuti projekat fokusiraće se na celokupan proces, takozvani end-to-end, od separacije otpada, sakupljanja i odvajanja, do uspostavljanja objekata za obnavljanje materijala (MRFs) za reciklažu koji će podrazumevati sve vrste plastičnog otpada duž lanca vrednosti.

S obzirom na to da sakupljači otpada u Indiji čine deo neformalnog sektora i da su bez ikakve zaštite na deponijama, a da igraju značajnu ulogu u reciklaži otpada, projekat će se fokusirati i na Safai Saathis, kako se sakupljači nazvani u toj azijskoj zemlji. Time će se, po prvi put, promovisati njihova društvena inkluzivnost kako u Mumbaju, tako i u Delhiju, Kalkuti, Bengaloru, Kataku i drugim gradovima Indije, dok će im projektom biti obezbeđena zdravstvena zaštita, hrana, obrazovanje dece i radnika, finansijska nezavisnost i penzija.

Promovisanje separacije otpada u domaćinstvima

U saopštenju UNDP-a se navodi i da će partnerstvo sa HUL-om doprineni misiji Vlade Indije da se stvaraju „gradovi bez smeća“ kroz promovisanje separacije plastičnog otpada na nivou domaćinstava. Najavljeno je da će se ulagati i u izgradnju modernih postrojenja za odvajanje i preradu otpada kao što je The Swachhta Kendra, postrojenje u kom se odvaja, obrađuje i balira specifičan plastični otpad, poput PET-a, LDPE i HDPE.

PROČITAJTE JOŠ: INDIJA: Smeće u zamenu za hranu – otvoren Garbage Cafe

– Naš plan je da projekat dopre do 100.000 domaćinstava širom zemlje. Potrebni su nam zajednički napori za efikasno upravljanje otpadom, dok je naša vizija da ključni faktori rade zajedno kako bi se osiguralo da se problem plastičnog otpada sistematski i efikasno rešava. Takođe, promovisanjem inkluzije naših nevidljivih superheroja obezbediće im se dostojanstven život – rekao je generalni direktor HUL-a, Sanjiv Mehta.

Da je problem plastičnog otpada jedan od najvećih problema našeg vremena smatra i predstavnica UNDP-a u Indiji, Shoko Noda koja ističe da će se programom „Inkluzivna cirkularna ekonomija“ promovisati inovativni model sa više zainteresovanih strana.

– Opštine, korporacije, Safai Saathis i ljudi koji rade za čistije i zelenije gradove promovisaće program upravljanja plastičnim otpadom, dok je Hul naš vodeći partner koji pruža kontinuiranu podršku programu – istakla je Noda.

Indija zabranila određene plastične proizvode

Kako je preneo AP, početkom jula 2022. godine Indija je, u prvoj fazi federalnog plana da se ukine upotreba plastičnih materijala, zabranila 19 plastičnih predmeta za jednkratnu upotrebu, koji imaju potencijal da postanu otpad, a nisu mnogo korisni. Reč je o plastičnim čašama, slamčicama, štapićima za sladoled, a najavljeno je da će i neke plastične kese za jednokratnu upotrebu, takođe, biti povučene.

Vlada Indije je istakla da su proizvođači odgovorni za njihovo recikliranje, dok su upravo proizvođači plastične ambalaže tada tražili odlaganje zabrane. Međutim, indijski savezni ministar za životnu sredinu Bhupender Yadav rekao je, na pres konferenciji u Nju Delhiju, da je ta zabrana bila u pripremi godinu dana te da je vreme isteklo. Tada je saopšteno da zamena za zabranjene proizvode mogu biti kašičice od bambusa, drveni štapići i drugo.

Izvor:UNDP
Naslovna fotografija: Pexels.com/Gaurav Kumar

Podeli na društvenim mrežama: