Nova istraživanja pokazuju: KARTON se može 25 puta reciklirati

Karton je materijal koji se najviše reciklira a nove studije kažu da to može biti čak 25 puta bez gubitka svojstva kartona kao materijala za pakovanje

Kartonska ambalaža je dobila još jednu pozitivnu karakteristiku koja će obradovati sve kompanije koje koriste ovaj materijal za pakovanje proizvoda, reciklere, kao i sve društveno-odgovorne i zabrinute pojedince i kompanije za očuvanje prirodnih resursa, odnosno, šuma. Prema najnovijoj studiji koju je sproveo Tehnološki univerzitet u Gracu u Austriji, dokazano je da se materijal za pakovanje, na bazi vlakana može reciklirati najmanje 25 puta, bez gubitka mehaničkog ili strukturalnog svojstva, piše portal Packaging Europe.

Nova studija je imala za cilj da otkrije kako je mešavina vlakana, koja se koristi za proizvodnju skolpivih kutija sa belom oblogom prošla tokom 25 ciklusa reciklaže. Istraživanja su pokazala da:nema negativnog uticaja na mehanička svojstva“ na kartonu koji je recikliran najmanje 25 puta.  Prethodna studija koja se više fokusirala na strukturu kvaliteta papira, koji se koristi za proizvodnju talasastog kartona  otkrila je pad mehaničkih svojstava materijala za 5% do 10% tokom istog perioda.

Faktori koji su ispitivani tokom studije, uključili su: osnovnu snagu materijala, otpornost na lomljenje i kapacitet bubrenja (kapacitet zadržavanja vode). U izveštaju se zaključuje da se može jasno reći da na osnovu ove studije, sama vlakna dozvoljavaju recikliranje u toku 25 ciklusa bez daljih poteškoća i da se ne predviđa nikakav ograničavajući trend.

recikliranje kartona
Fotot: Pixaby.com

Rezultati pokazuju da sklopive kartonske kutije predstavljaju visoko održivo rešenje za pakovanja, koja se mogu reciklirati više puta i čiji je broj ciklusa recikliranja ograničen, uglavnom zbog stope sakupljanja starog papira i gubitaka, koji nastaju tokom čišćenja vlaknastog materijala. Evropsko udruženje proizvođača kartona Pro Carton, sugeriše da bi izveštaj mogao da dokaže da su vlakna od papira i kartona „izdržljivija nego što se ranije smatralo“.

Winfried Muehling, generalni menadžer udruženja smatra da je “ključno, prikupiti, sortirati i reciklirati sve vlaknaste materijale na tržištu. Čista i obnovljena vlakna su podjednako važna za cirkularnu ekonomiju i to je nešto što mnogi brendovi i trgovci žele da podrže“.

Podaci Eurostata navode da je stopa reciklaže papira i kartona, oko 85% u Evropi. Udruženje „4evergreen“ postavilo je međusektorski cilj da podigne ukupnu stopu recikliranja ambalaže na bazi vlakana u Evropi na 90% do 2030.

Predstavnici udruženja, ističu važnost kartona kao materijala za pakovanje, koji se može reciklirati od obnovljivih materijala jer predstavlja važnost za zaštitu životne sredine. Takođe, pozdravljaju dogovor sklopljen na Konferenciji o klimatskim promenama Ujedinjenih nacija CO26 u Glazgovu, po pitanju smanjenja seče šuma do 2030. godine u skladu sa obavezama industrije kartona za odgovornost.

Međutim, kako tvrde iz Evropskog udruženja proizvođača kartona (ECMA) u ovom trenutku industrija kartona se suočava sa izazovima, van ispunjavanja svojih ciljeva održivosti u budućnosti. Prodaja amabalaže za hranu i piće izazvala porast potražnje za sklopivim kartonima u 2021. godini. Generalno, zbog pandemije COVID-19, poremećeno je snabdevanje sirovinama, koje bi moglo da dovodi do naglog povećanja cena i vremena isporuke za industriju. 


Izvor: Packaging Europe
Foto: Unsplash.com

Podeli na društvenim mrežama: