Novi Sad: Postavljeno 50 zvona za reciklažu staklene ambalaže

Grad Novi Sad dobio 50 reciklažnih zvona za staklenu ambalažu u okviru regionalnog projekta koji je pokrenula Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju

Grad Novi Sad dobio je 50 reciklažnih kontejnera za staklenu ambalažu, sa ciljem da se prikupljene količine otpada povećaju za najmanje 20%, u narednih godinu dana. Evropska prestonica kulture pridružila se na ovaj način Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Somboru i Varvarinu, koji su se pre nje uključili u projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“, rečeno je na konferenciji za novinare, koja je održana u Gradskoj kući.

Regionalni projekat u okviru kojeg je postavljeno 50 zvona za reciklažu na teritoriji Grada Novog Sada,  pokrenula je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju. Implementira se u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji. U Srbiji, projekat sprovode GIZ i NALED, u saradnji sa kompanijama Sekopak i Apatinska pivara.

– Na teritoriji Grada Novog Sada postavljeno je 50 kontejnera tzv. „zvona“ za staklo i to će predstavljati prvi korak ka uvođenju primarne separacije, kao i korak ka čistijem Novom Sadu. Jako je bitno da se građani uključe u ovu akciju i da pokažu odgovornost prema životnoj sredini. – izjavila je Mira Radenović, članica gradskog veća za zaštitu životne sredine.

Šefa Jedinice za zaštitu životne sredine u NALED-u Slobodan Krstović, tom prilikom je naglasio da je do sada prikupljeno više od 400 tona stakla a rezultati prevazilaze inicijalna očekivanja. Krstović je istakao da je jedan pd razloga za nedovoljan obim reciklaže stakla u Srbiji i taj što nema dovoljan broj kontejnera za odalganje te NALED radi na postavljanju potrebne infrastrukture. Naime, u Srbiji se godišnje plasira 87.000 tona stakla, od čega se reciklira nepunih 50%.

Nacionalni koordinator GIZ-a ORF MMS Zorica Bilić istakla je da je ovo prilika za Srbiju da odgovori na zahteve Poglavlja 27 u pristupanju Evropskoj uniji, koji između ostalog nalažu znatno veće sakupljene količine različitih vrsta otpada.

Kompanija Sekopak je ovlašćeni operater na projektu a sav prikupljeni stakleni otpad iz Novog Sada njihovim posredstvom odvoziće se na dalji tretman u Hrvatsku. Violeta Belanović Kokir, direktorka Sekopaka izrazila je zadovoljstvo zbog postignutih rezulata projketa, koja traje godinu dana. Cilj je bio da se reciklaža staklene ambalaže poveća za 20% a postignut je nivo od 45%.

Izvor i naslovna fotografija: NALED

Podeli na društvenim mrežama: