Obezbeđena investicija za prvu inovativnu fabriku za reciklažu polistirena u Evropi

INEOS Stiyolution, globalna kompanija sa sedištem u Frankfurtu u Nemačkoj, potvrdila je da će investirati u postrojenje za hemijsku reciklažu polistirena kao deo zajedničkog ulaganja sa engleskim Recycling Technologies, ​​a što je navodno prvo postrojenje te vrste u Evropi

INEOS Styrolution, globalni lider u proizvodnji stirena, danas je potvrdio svoju odluku o ulaganju u pilot postrojenje za naprednu reciklažu polistirena u saradnji s Recycling Technologies u gradu Svindonu u Engleskoj. Očekuje se da će projekat biti operativan u drugoj polovini 2022. godine.

Pilot postrojenje će biti zasnovano na tehnologiji reaktora sa fluidizovanim slojem kompanije Recycling Technologies, ​​za koju kompanija tvrdi da nudi „odličnu“ skalabilnost. Ovo je nastavak  planova koje je ranije ove godine objavi INEOS Styrolution za izgradnju fabrike za reciklažu polistirena u Vinglesu u Francuskoj. 

PROČITAJTE JOŠ: FIMA: Termo-ambalaža za siguran transport i termoizolaciju osetljivih proizvoda

Prema ove dve kompanije, tehnologijom depolimerizacije će se otpad od polistirena ponovo pretvarani u svoj izvorni oblik – građevinski blok, stiren. Stiren se, prema tome, očigledno može koristiti za proizvodnju novog polistirena sa identičnim svojstvima kao prvobitni materijal. Prema njihovim tvrdnjama, proces depolimerizacije emituje manje gasova koji stvaraju efekat staklene bašte u poređenju sa proizvodnjom devičanskog (virgin) polistirena iz nafte.

Ranije ove nedelje, portal Packaging Europe objavio je razgovor  sa Jensom Katmanom, generalnim sekretarom Styrenics Circular Solutions (SCS), u kome su izneti podaci koji potvrđuju smanjeni CO2 otisak za procese recikliranja polistirena, uključujući depolimerizaciju. Rečeno je i da ostaje da se obezbedi odobrenje da se reciklirani polistiren može nesmetano upotrebljavati u kontaktu sa hranom čime bio se postigla puna kružna ekonomija ovog materijala.


Izvor: Packaging Europe/ INEOS Stirolution

Foto: Photo by Vlada Karpovich from Pexel

 
Podeli na društvenim mrežama: