Papirna ambalaža iz Indije menja plastičnu u brzoj dostavi hrane

Ekološki prihvatljiva ambalaža – specijalni papir koji zamenjuje plastiku

Sektor za kartone i specijalne papire ITC-a (ITC-PSPD), jedno je od vodećih svetskih imena u domenu ambalaže a trenutnu situaciju izazvanu pandemijom korona virusa, iskoristili su za još jednu inovaciju u domenu papirne ambalaže namenjenu tržištima dostave hrane.

Naime, ITC-PSPD kreće u proizvodnju nove, specijalne ambalaže od papira koja će zameniti plastičnu ambalažu a kako kaže Vadiraj Kulkarni, izvršni direktor ITC-ovog PSPD-a  “sve veća svest potrošača o klimatskim promenama i odgovor  na pandemiju Covid 19 podstiču promene”. On je, takođe, dodao da  “novi asortiman proizvoda namenjen tržištima dostave i posluživanja hrane ili “za poneti”, za zamenu plastične papirnom ambalažom funkcioniše odlično, jer preferencije potrošača menjaju ekološku svest, a veći akcenat na higijeni i beskontaktnosti isporuka u ovo vreme je bila od pomoći “.

ITC-PSPD je osmislio niz proizvoda nazvanih Filopack, Fuilobev i Filoserve sa svojstvima otpornim na vodu, ulje i masti namenjene za pakovanje hrane i pića, imajući na umu da indijska kuhinja ima veći sadržaj ulja i masti od većine ostalih. Takođe je došao do papirnih posuda sa oznakom Indobowl koje će zameniti plastične u brzoj dostavi hrane.

„Vidimo rast elektronske trgovine i potrebe za ekološki prihvatljivom ambalažom koja podstiče nove poslovne mogućnosti“, rekao je Kulkarni. Studije ukazuju da će ekološki prihvatljiva industrija ambalaže rasti složenom godišnjom stopom rasta od 7,5 odsto između 2020.-2025.

Odeljenje za kartone i specijalne papire ITC Paperboards and Specialty Papers Division (ITC-PSPD) indijske kompanije ITC Limited najveći je proizvođač ambalaže u Južnoj Aziji a njihova rešenja tražena su širom sveta.  

Foto: Ilustracija/Unsplash

Izvor: The New Indian Express

Podeli na društvenim mrežama: