INOVACIJA: Pečurke umesto ekspandiranog polistirena?

Američka startap kompanija Ecovative Design razvila je ekološki, bioragradiv proizvod nazvan Mushrooms Packaging sa ciljem da zameni transportnu ambalažu od penastih materijala.  

Mushrooms Packaging je pakovanje na bazi micelijuma koje je razvila startap kompanija Ecovative Design 2007. godine. Predstavlja visoko efikasno ekološko rešenje za ambalažu za najrazličitiju primenu, najčešće kao zaštitna transportna ambalaža. Rešenje je inovativno, ekonomično i konkurentno konvencionalnoj ambalaži od različitih vrsta pena.

Micelijum je deo gljivice koji delotvorno deluje kao koren. Raste u masi razgranatih vlakana, pričvršćujući se na tlo ili bilo koju površinu na kojoj raste.

Kompanija Ecovative Design razvila je proizvod, nazvan Mushroom Packaging, puštajući micelijum da raste oko čistog poljoprivrednog otpada, poput stabljika kukuruza ili ljuske. Tokom nekoliko dana vlakna gljiva vezuju otpad zajedno, formirajući čvrst oblik, koji se zatim suši da bi zaustavio njegov daljnji rast.

MycoComposite materijali do kojih se izradjuje ova vrsta ambalaže su biorazgradivi i nisu pogodni za pakovanje hrane. Vodopropusni su i ne preporučuju se za upotrebu npr. za šolje za jednokratnu upotrebu. MycoComposite će pod uticajem vlage omekšati i deofrmisati se, ali će se sušenjem ponovo postati krut.

Što se tiče trajnosti ovog materijala, proizvođač kaže da u unutrašnjim uslovima može trajati neograničeno. Ukoliko nije izložen vlazi ili drugim uticajima, ova ambalaža će opstati godinama i ne bi trebalo da bude pogodno tle za razvoj plijesni.

MycoComposite materijali su biorazgradivi i nisu pogodni za pakovanje hrane. Vodopropusni su i ne preporučuju se za upotrebu npr. za šolje za jednokratnu upotrebu. MycoComposite će pod uticajem vlage omekšati i deofrmisati se, ali će se sušenjem ponovo postati krut.

Što se tiče trajnosti ovog materijala, proizvođač kaže da u unutrašnjih uslovima može trajati neograničeno. Ukoliko nije izložen vlazi ili drugim uticajima, ova ambalaža će opstati godinama i ne bi trebalo da bude pogodno tle za razvoj plijesni.

Foto: Ecovative design

Podeli na društvenim mrežama: