Plastic Overshoot Day: Nova inicijativa za podizanje svesti o zagađenju plastikom – Proverite koja zemlja ima nagori a koja najbolji indeks upravljanja plastikom

Plastic Overshoot Day , 28. jul 2023. godine, datum do kojeg smo proizveli više plastike nego što imamo kapaciteta da recikliramo ili odložimo na bezbedan i ekološki prihvatljiv način. Svaka zemlja ima svoj kao i negativni indeks upravljanja plastičnim otpadom

EA – Environmental Action, švajcarski tim lidera za održivost, pokrenuo je novu inicijativu pod nazivom Plastic Overshoot Day. Projekat ima za cilj podizanje svesti o globalnom problemu zagađenja plastikom praćenjem dana kada količina plastike proizvedene u datoj godini prevazilazi kapacitet sistema za upravljanje otpadom da njime upravljaju.

U 2023. godine Plastic Overshoot Day je 28. jul. To znači da smo do tog datuma proizveli više plastike nego što imamo kapaciteta da recikliramo ili odložimo na bezbedan i ekološki prihvatljiv način.

Do 2040. proizvodnja plastike će se udvostručiti, a zagađenje plastikom će se utrostručiti

Ogromna većina plastičnog otpada završava na deponijama, gde može proći stotine godina da se razgradi. Značajna količina plastike takođe pronalazi put u okeane, šume, reke, gde može da zaplete i ubije životinski svet život  i zagadi prirodu.

Dan prekoračenja upotrebe plastike/ Plastic Overshoot Day je otrežnjujući podsetnik na hitnu potrebu da se reši problem zagađenja plastikom. Podižući svest o ovom pitanju, EA – Environmental Action se nada da će inspirisati pojedince, preduzeća i vlade da preduzmu mere za smanjenje potrošnje plastike i poboljšanje upravljanja otpadom.

Procenjeno je da će u 2023. godini, zapanjujućih 43% plastike koja se proizvodi i koristi a kojom  se loše upravlja kao otpadom, verovatno  završiti u vazduhu, vodi ili zemljištu. Ovo znači da će 68 642 999 tone dodatnog plastičnog otpada ove godine ostati u prirodi

Radi olakšavanja ciljanih i efikasnih rešenja, projekat je uspostavio deset arhetipova zemalja, omogućavajući profilisanje zemalja na osnovu faktora kao što su lokalna potrošnja plastike po glavi stanovnika, količina uvoza i izvoza otpada, kao i mogućnosti zemlje za tretman otpada. Na osnovu ovih arhetipova, moguće je pružiti preporuke prilagođene jedinstvenim okolnostima svake zemlje.

Cilj ovih preporuka je da ohrabre zemlje da poboljšaju svoj Dan prekoračenja i smanje zagađenje plastikom. Preporuke uključuju strategije kao što su smanjenje potrošnje i upotrebe plastike, promovisanje modela cirkularne ekonomije, uključujući inicijative za popravku i ponovnu upotrebu, sprovođenje čvrstih politika upravljanja otpadom kao što je proširena odgovornost proizvođača (EPR), unapređenje lokalne infrastrukture za upravljanje otpadom i prestanak uvoza plastičnog otpada iz drugih zemalja.

PROČITAJTE JOŠ: Podržavamo uvođenje depozitnog sistema u Srbiji – Tisa Čaušević, Ambipak podkast

Svaka zemlja ima svoj Plastic Overshoot Day

Misija EA Environmental Action, je da rasvetli kritično pitanje zagađenja plastikom. To postižu korišćenjem naučnih istraživanja kojim se kvantifikuje veličina problema i osnaživanjem pojedinaca i organizacije da pronađu rešenja.

Kreirali su dokument čiji je cilj da pruži informacije o prekoračenju zagađenja plastikom-/Plastic Overshoot Day. U dokumentu je dat Dan prekoračenja zagađenjem plastike svake zemlje, zajedno sa njenim indeksom lošeg upravljanja otpadom (MWI – Mismanaged Waste Index ).

Priča o Danu prekoračenja plastike u zemlji zasnovana je na:

1) količine plastike koje stanovništvo proizvodi i koristi;

2) koliko se dobro koristi plastikom kada postaje otpad;

3) koliko plastičnog otpada zemlja izvozi;

4) koliko se plastičnog otpada uvozi i kako se njime upravlja kada stigne u zemlju.

Za Srbiju je to 16.06.2023 godine, uz MW indeks 54,4%, što znači da je naša zemlja  tog datuma prekoračila količinu proizvedene i upotrebljene plastike u odnosu na sposobnost upravljanja njome kao otpadom. Za Indiju, koja je veliki generator otpada, Plastic Overshoot Day je 6.01. 2023. uz MW indeks 98,6%, za Severnu Makedoniju 2.08.2023, dok je MW indeks – 41,5%, za Hrvatsku – 11.10.2023, MW indeks – 22,3 % , za Sloveniju – 8.12.2023, MW indeks je 6,3% a za Luxemburg – 31.12.2023, uz MW indeks 0,1% i on se nalazi na poslednjem mestu u tabeli u kojoj možete proveriti ove parametre za sve ostale zemlje. Što je datum bliži kraju godine a MWI indeks manji, zemlja bolje upravlja svojim plastičnim otpadom.

Vreme je za akciju

Postoje razlozi za optimizam, pošto je globalna zajednica nedavno pristala da pregovara o uslovima za Sporazum o plastici koji bi do kraja 2024. godine trebalo da stupi na sagu i zaustavi tok krize izazvane zagađenjem plastičnim otpadom.

Zajedno možemo raditi na smanjenju potrošnje plastike, poboljšanju sistema upravljanja otpadom, promovisanju održivih alternativa i zalaganju za promene politike za borbu protiv zagađenja plastikom i zaštitu naših okeana i životne sredine za buduće generacije – poručuje organizacija Environmental Action


Naslovna fotografija: pikist.com/free photo

Podeli na društvenim mrežama: