Plastična ambalaža i plastični predmeti za jednokratnu upotrebu biće zabranjeni i u Engleskoj

Kako bi smanjila zagađenje životne sredine, u Engleskoj će biti zabranjena određena plastična ambalaža za jednokratnu upotrebu, plastični pribor za jelo i plastični tanjiri.

Britanska Vlada spremna je da zabrani određene plastične predmete za jednokratnu upotrebu iz ekoloških razloga, što je jedan od dugo očekivanih koraka u cilju smanjena zagađenja životne sredine. U zvaničnom saopštenju Ministarstva za zaštitu životne sredine, hranu i ruralna pitanja Velike Britanije navedeno je da će zabrana stupiti na snagu od oktobra 2023. godine.

Sektretarka za životnu sredinu, Tereza Kofi, saopštila je da će zabrana obuhvatiti tanjire za jednokratnu upotrebu, činije, pribor za jelo, tacne, određene vrste polistirenskih čaša i posuda.

– Svi znamo koje razorne uticaje plastika može imati na našu životnu sredinu. Slušali smo javnost i ove nove zabrane plastike za jednokratnu upotrebu označiće nastavak našeg vitalnog rada na zaštiti životne sredine za buduće generacije – rekla je Kofi.

Engleska podstiče recikliranje i proširenu odgovornost proizvođača

Na koju jednokratnu ambalažu se zabrana neće odnositi?

U saopštenju je navedeno da se zabrana neće odnositi na poslužavnike, tanjire i činije koje se koriste za već upakovane prehrambene proizvode, izložene na policama (npr. činije za salatu) ili hranu za poneti sa ciljem proširene odgovornosti proizvođača. Ideja je da se proizvođači podstaknu na korišćenje ambalaže koje sa može reciklirati.

Očekuje se da će zabrana ovih predmeta imati značaj uticaj na smanjenje plastičnog otpada u Engleskoj, ali se takođe razmataraju i dalje mere u vezi drugih predmeta koji sadrže plastiku, kao što su vlažne maramice ili filteri za duvan. U saopštenju Ministarstva je, takođe, istaknuto da je upravo jedan od budućih koraka koji bi se mogao istražiti zabrana plastike u pomenutim proizvodima, dok će novi istraživački projekti ispitati uticaj vlažnih maramica na zapušavanje kanalizacionog sistema.

Velika Britanija je do sada zabranila upotrebu slamčica, štapića za uši, plastičnih kašičica za mešanje i podržala rezoluciju Ujedinjenih nacija za životnu sredinu koja je pokrenula pregovore za pravno obavezujući sporazum o okončanju zagađenja plastikom.


Izvor: www.gov.uk

Naslovna fotografija: Unsplash

Podeli na društvenim mrežama: