Projektu „Upravljanje staklenom ambalažom“ napokon se pridružio i grad Beograd

Nakon papira, kartona i plastike, staklo je četvrti najčešći materijal u otpadu u Srbiji.

Nakon postavljanja prvih 600 kontejnera u Somboru, Nišu, Kragujevcu i Varvarinu, i građani Beograda dobiće priliku da na još 150 lokacija odlažu svoju staklenu ambalažu i zajedno sa građanima Skoplja i Sarajeva, ali i ostalih gradova i opština širom regiona, pokažu visoku svest o značaju reciklaže, rečeno je na potpisivanju Memoranduma o međusobnom razumevanju između Grada Beograda, Nemačke razvojne saradnje (GIZ), NALED-a i Sekopaka na projektu „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu”.

Projekat je regionalnog karaktera i sprovodi se u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji. Pokrenula ga je Nemačka razvojna saradnja GIZ sa ambalažnim operaterima iz tri države – Sekopak, Pakomak i Ekopak, dok su za sprovođenje projekta zaduženi NALED u Srbiji, REDAH u Bosni i ZELS u Severnoj Makedoniji. Projektom je predviđeno uspostavljanje ekonomski efikasnog lanca sakupljanja i reciklaže stakla, tako što se u gradovima i opštinama uključenim u projekat postavljaju kontejneri za odlaganje staklenog ambalažnog otpada. 

Nakon Niša, Sombora, Kragujevca i Varvarina, danas se ostvarivanju zajedničkog cilja zvanično pridružio i grad Beograd, a gradonačelnik Radojičić je istakao da se potpisivanjem ovog dokumenta šalje jasna poruka da je zdrava životna sredina naš zajednički cilj.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović naglasila je da prema NALED-ovoj analizi postojećeg sistema upravljanja otpadom, nakon papira, kartona i plastike, staklo četvrti najčešći materijal na srpskom tržištu i čini petinu ukupne ambalaže

Zvona za staklenu ambalažu biće postavljena na teritoriji opština Stari Grad i Savski Venac. Staklo je materijal koji se može beskonačno reciklirati, dok mu je na deponijama potrebno i do 5.000 godina da se razgradi, kažu u Sekopaku.

Nakon papira, kartona i plastike, staklo je četvrti najčešći materijal u otpadu u Srbiji.


Izvor i foto: NALED

Podeli na društvenim mrežama: