Reciklaža: UV tehnologijom do tačnog broja recikliranih plastičnih boca

Širom sveta, posebno u razvijenim zemljama raste zabrinutost za količinu plastičnog otpada i pronalaze se različita rešanja za njegovo smanjenje. Reciklaža postaje odgovornost celokupnog društva. Jedan on inovativnih način za pospešivanje reciklaže plastičnih boca opisujemo u nastavku.

Britanska kompanija Polytag i trgovinski lanac Co-op najavili su inovativni projekat kojim će omogućiti pomenutom lancu supermarketa da identifikuje tačan broj plastične ambalaže koja se reciklira. Proces će funkcionisati tako što će flaše vode brenda Co-op na sebi imati nevidljivu UV oznaku, odnosno kod, a kada stignu do reciklažnog centra specijalna oprema ugrađena u mašine za sortiranje moći će da registruje kod, dok će podaci biti dostupni u realnom vremenu.

– Kada je u pitanju reciklaža, svako od nas ima svoju ulogu. Kao prodavci, želimo bolje da razumemo put proizvoda u lancu recikliranja sa idejom da se ljudi podstaknu na isto, ali i da se probude buduće inicijative-rekao je Met Hud, generalni dirktor brenda Co-op.

Probni projekat u Britaniji najavljen je za prvi i drugi kvartal ove godine, kada će nevidljive UV oznake biti štampane na etiketama flaša za vodu od dve litre, čime će se doći do tačnog broja plastičnih boca namenjenih za reciklažu.

Iz kompanije Polytag navode da sarađuju sa vladama i preduzećima za upravljanje otpadom kako bi proširili uvođenje i instaliranje UV čitača širom zemlje.

– Ključni korak ka cirkularnoj ekonomiji je upravo ovo ispitivanje, koje će omogućiti brendovima da ne lutaju već da tačno znaju gde se i kada njihova ambalaža odlaže i reciklira.  Ideja je da se što više reciklira, a saradnjom sa trgovinskim lancem Co-op nastavićemo da razvijamo UV tehnologiju-istakla je Alis Rekli, direktor kompanije Polytag.

Ona je dodala da je firma za upravljanje otpadom Biffa potvrdila instaliranje UV skenera u svom postrojenju, sledeće godine, što bi potencijalno dovelo do mogućnosti upoređivanja podataka širom Velike Britanije.


Naslovna fotografija: Freepik

Podeli na društvenim mrežama: