Sačuvajmo planetu – Danas je Međunarodni dan planete Zemlje

Danas se obeležava Dan planete Zemlje kojim se stavlja akcenat na podizanje svesti zajednice ka aktivnom pristupu ekologiji sa ciljem očuvanja zdrave životne sredine, biljnih i životinjskih vrsta i svih prirodnih resursa

Sa ciljem jačanja odgovornosti ka očuvanju planete i prirodnih resursa, Međunarodni dan planete Zemlje obeležava se širom sveta, svake godine, 22. aprila. Ovaj dan se obeležava počevši od 1970.godine a ustanovio ga je američki senator i ekološki aktivista Gejlord Nelson.

Ove godine se Earth Day obeležava sa temom “Investirajte u našu planetu” stavljajući u fokus borbu protiv klimatskih promena. Stručnjaci upozoravaju na opasnost od ugrožavanja kompletnog ekosistema i pozivaju na odgovornost ka životnoj sredini. Oni ističu da su brojne biljne i životinjske vrste već odumrle  usled zagađenja i neodgovornosti ka planeti.

Trostruka planetarna kriza, kako ističu u Ujedinjenim nacijama (UN) uzrokovana je klimatskim poremećajima, gubicima prirode i biodiverziteta i zagađenjem i otpadom

„Ova trostruka kriza preti dobrobiti i preživljavanju miliona ljudi širom sveta. Osnove srećnog i zdravog života su čista voda, svež vazduh i stabilna i predvidljiva klima – koji su svi poremećeni a to dovodi u opasnost ciljeve održivog razvoja“, kazao je Antonio Guterres, generalni sekretar UN-a u video poruci na Dan planete Zemlje 2022.

Međunarodni dan planete Zemlje ističu i odgovorne kompanije iz segmenta ambalažne industrije, svesne količine ambalaže koje koja se svakodnevno proizvodi, ali i koja u velikoj količini postaje otpad.

Kompanija Huber group na svom Linkedin nalogu poziva na odgovorno postupanje u očuvanju planete i reciklaži ambalažnog otpada.

Reciklaža je ključ, naglašeno je u postu.

Reciklaža ambalaže
PrintScreen/Hubergroup/Linkedin

Podeli na društvenim mrežama: