Samit G20: Ograničiti porast globalne temperature, zaključak lidera Grupe 20

Samit G20, između ostalog, obeležila je i diskusija lidera vodećih svetskih ekonomija o klimatskim promenama te je zaključeno da je neophodno ograničiti porast globalne temperature na 1,5˚C.

Ovogodišnji Samit Grupe 20 održan je na Baliju, u Indoneziji 15. i 16. novembra na kom se, mimo razgovora o ekonomiji diskutovalo i o klimatskim promenama. Zemlje članice G20 čine 85% svetske ekonomske proizvodnje i 75% svetske trgovine, te su na Samitu bili prisutni lideri iz Kine, SAD-a, Rusije, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, predstavnici Evropske unije i drugih vodećih ekonomskih sila.

– Odlučni smo da nastavimo sa ulaganjem napora koji bi ograničili povećanje temperature na 1,5 stepeni Celzijusa. To će zahtevati smislene i efikasne akcije i posvećenost svih zemalja“, navodi se u saopštenju izdatom na kraju Samita, prenosi Rojters.

U pomenutom saopštenju ističe se i važnost postepenog smanjenja upotrebe uglja, u skladu sa nacionalnim okolnostima. S obzirom na to da je Indonezija jedna od najvećih potrošača uglja na svetu, na Samitu G20 predstavljen je i dogovor po kom će bogatije zemlje obezbediti finansijski paket pomoći od 20 milijardi dolara u narednih tri do pet godina. Ideja je da se pomogne zemljama u razvoju kako bi se smanjila upotreba fosilnog goriva, kao i uglja.

Zaključak Grupe 20 je bio da se što pre pređe na čistiju energiju, pomogne u smanjenju zagađenja i ograniči globalno zagrevanje.


Naslovna fotografija: Darwin Laganzon Pixabay

Podeli na društvenim mrežama: