Srbija: Nacrt izmena Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu – predstavljeni prvi zaključci

Na sednici Saveza za zaštitu životne sredine NALED-a održanoj 22. juna 2023, predstavljeni su zaključci prvog dela konsultacija o Nacrtu izmena zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu koje je pokrenulo Ministarstvo zaštite životne sredine.

Sa ciljem razmene mišljenja i što boljeg razumevanja potreba privrede i svih zainteresovanih strana u ovoj oblasti, Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo je niz konsultacija povodom rada na izmeni Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu. Naime, u narednom periodu Republiku Srbiju očekuje promena Zakona o ambalaži i upravljanju ambalažnim otpadom koji je donesen 2009. i potom dopunjavan u više navrata. O pokrenutim konsultacijama pisali smo ranije na Ambipak portalu ovde.

Prve zaključke sprovedenih konsultacija Ministarstvo zaštite životne sredine predstavilo je na sednici Saveza za zaštitu životne sredine NALED-a a potom su članovi Saveza su diskutovali o unapređenju sistema upravljanja ambalažnim otpadom kao i o predstavljenim zaključcima zasnovanim na prvom krugu konsultacija.

Dosadašnji tok razgovora doneo je niz uvida i zaključaka koji se odnose pre svega na činjenicu da je potrebna bolja primarna selekcija/prikupljanje ambalaže i njeno odvajanje od ostalog opada, a veliki problem za to je nedostatak infrastrukture kada se radi o komunalnom otpadu, i nedostatak preciznijih informacija od proizvođača o količinama ambalaže stavljene na tržište. Naime, značajne količine ambalaže se ne prijavljuju po zakonski propisanim obavezama, što dalje implicira da ne postoje ni realni podaci o količinama ambalaže koje na kraju svog životnog ciklusa završe na deponiji umesto iskorišćene u svrhe reciklaže ili druge namene.

Usled ove prakse, firme koje ne ispunjavaju zakonski propisane uslove i nisu u sistemu naknade predstavljaju nelojalnu konkurenciju za odgovornu privredu koja savesno ispunjava svoje obaveze i snosi sve troškove upravljanja otpadom. Na ovaj način umanjuju se sredstva u budžetu koja bi bila iskorišćena za efikasnije upravljanje ambalažnim otpadom.

U svom najnovijem Izveštaju, Evropska komisija u kojem je izdvojila 18 država članica koje su u opasnosti da ne ispune ciljeve do 2025,  savetovala da se poboljša praćenje podataka. Više o Izveštaju pročitajte ovde.

Kako bi se i nesavesni proizvođači uveli konačno u sistem izveštavanja i tako se dobijali precizniji podaci o količinama plasirane ambalaže na tržište Republike Srbije, Ministarstvo u prvoj fazi predlaže formiranje jedinstvenog registra ambalaže koje bi kontrolisalo Regulatorno telo a u koji bi svaki proizvođač koji stavlja neki proizvod na tržište bio u obavezi da evidentira svoje količine ambalaže.

PROČITJE JOŠ: SANDRA DOKIĆ, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine: Veća odgovornost proizvođača put ka čistijoj Srbiji

Depozitni sistem

Druga faza rešavanja problema upravljanja ambalažnim otpadom, prema predstavljenim rezultatima prvog dela sprovedenih konsultacija, zasnivala bi se na uvođenju depozitnog sistema – DRS, koji bi se naslanjao na sada aktuelan, ali unapređen sistem produžene odgovornosti proizvođača a što znači – uređeno izveštavanje, razvijena primarna selekcija i poboljšana infrastruktura za odlaganje i prikupljanje komunalnog opada čiji deo je i ambalaža.

Ovom prilikom pomenut je projekat „Pametno recikliraj“ koji se trenutno ogledno sprovodi u Zrenjaninu a koji pokazuje da je dobra praksa pored trgovinskih objekata, depozitne mašine imati i na javnim lokacijama, kao što su gradski trgovi, fakulteti, škole i sl. kako bi građanima bile dostupnije i omogućiti im da recikliraju sve vrste ambalaža.

Dalji tok konsultacija

Nakon predstavljanja prvih zaključaka konsultacija članicama Sveza za zaštitu životne sredine NALED-a, biće dostavljen pisani dokument na osnovu kojeg će u narednih 30 dana moći  da pošalju svoje sugestije, primedbe i uvide. Dalji tok konsultacija u cilju kreiranja predloga Nacrta izmena Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu će biti nastavljen po isteku ovog perioda.

Na sednici Saveza predstavljena je i inicijativa Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije za dobijanje Eko-znaka koja u Srbiji postoji još od a do sada ga imaju samo dve kompanije.

NALED je članovima predstavio i druge aktuelne projekte poput Programa čvrstog otpada u Srbiji, u kojem udruženje pruža podršku Ministarstvu zaštite životne sredine u izgradnji sedam regionalnih centara za upravljanje otpadom i projekta prekogranične saradnje koji će biti usmeren na razvoj primarne selekcije u pet gradova i opština u Srbiji i Crnoj Gori. 

Podeli na društvenim mrežama: