Tetra Pak povećava kapacitete za reciklažu višeslojne kartonske ambalaže

Kompanije Tetra Pak i Stora Enso udružuju snage kako bi utrostručile kapacitete za reciklažu višeslojne kartonske ambalaže u Poljskoj

Dve kompanije će se udružiti kako bi zajedno obezbedile cirkularna rešenja za tržište. Investicija u kompletno rešenje za reciklažu će značajno unaprediti reciklažu u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Partnerstvo, koje je usledilo nakon sveobuhvatne studije izvodljivosti, rezultovaće pokretanjem linije za repulpiranje kartona velikog kapaciteta u Stora Enso Ostrołęka proizvodnom pogonu u Poljskoj. Ovom linijom biće utrostručen godišnji kapacitet za reciklažu upotrebljene višeslojne kartonske ambalaže u Poljskoj, sa sadašnjih 25.000 na 75.000 tona. To će omogućiti reciklažu celokupne količine ambalaže za napitke koja se proda u Poljskoj, kao i one iz susednih zemalja, uključujući Mađarsku, Slovačku i Češku.

Višeslojna kartonska ambalaža je danas reciklabilna. / Čarls Brand, Tetra Pak

Ukupna vrednost investicije je 29,1 milion evra. Stora Enso će investirati 17 miliona evra u novu liniju za repulpiranje iz koje će se dobijati papirna vlakna, dok će Tetra Pak, zajedno sa Plastigramom, investirati ukupno 12,1 milion evra za izgradnju dodatne linije. Iz nje će se dobijati i odvojeno reciklirati polimeri i aluminijum, kroz patentiranu tehnologiju za separaciju. Obe linije će biti operativne do početka 2023. godine.  

Foto: Tetra Pak

Odvojeni materijali će se koristiti kao sirovine za različitu krajnju primenu. Reciklirana vlakna će biti integrisana u Stora Enso reciklirane panele. Izdvojeni polimeri i aluminijum će dobiti novi život u obliku različitih proizvoda, kao što su palete i folije.

Cilj ove investicije je da doprinese razvoju cirkularne ekonomije na nacionalnom nivou. Takođe, biće u potpunosti usaglašena sa Evropskim zelenim dogovorom. Prikupljenom ambalažom će se upravljati na način koji je odgovoran prema životnoj sredini, u potpunosti koristeći materijale koji nastaju kao rezultat procesa reciklaže.„Višeslojna kartonska ambalaža je danas reciklabilna. Ona se prikuplja i reciklira na veliko tamo gde postoji infrastruktura za upravljanje otpadom i reciklažu. Ali, za nas to nije dovoljno. Tražimo načine da unapredimo reciklažu višeslojne kartonske ambalaže duž celog lanca vrednosti i da razvijemo rešenja kojima se efikasno recikliraju sve komponente ambalaže, uključujući polimere i aluminijum. Stoga sam veoma ponosan na ovu investiciju, kao i na snažno partnerstvo koje imamo sa kompanijom Stora Enso koje je omogućilo ovaj iskorak. Zajednička akcija je ključ za dostizanje naše konačne ambicije – svet u kom se sva višeslojna kartonska ambalaža prikuplja, reciklira, i nikada ne postaje otpad“ – izjavio je Čarls Brand, predsednik kompanije Tetra Pak za Evropu i Centralnu Aziju.

Stora Enso isporučuje materijale za ambalažu koji se dobijaju iz obnovljivih izvora. Sa ovim proširenjem moći ćemo da dostignemo veći stepen reciklaže, što je ključan faktor za omogućavanje cirkularne bioekonomije. Srećni smo što udružujemo snage sa kompanijom Tetra Pak u onome što će biti sledeća važna prekretnica ka potpuno cirkularnoj budućnosti koju očekujemo da stvorimo. Štaviše, sa napretkom sistema za prikupljanje na nivou Evropske unije, ovaj projekat ima potencijal da uveća kapacitet za buduće dodatne količine“, izjavio je Hanu Kasurinen, izvršni potpredsednik Stora Enso divizije za materijale za pakovanje.


Izvor: Tetra Pak

Naslovna fotografija: Tetra Pak

Podeli na društvenim mrežama: