Vrhunska kafa zaslužuje moderno, inovativno i ekološko pakovanje – Zoran Golub, direktor marketinga Grand kafe

Inovativno i ekološko pakovanje proizvedeno od bioplastike Genprotect tehnologijom, blockchain, kao i neobičan, moderan dizajn ambalaže najnovijih aroma Gand kafe povod su da za Ambipak magazin razgovaramo sa Zoranom Golubom, direktorom marketinga Grand kafe

Navikli smo od ranije da Grand kafa svim ljubiteljima kafe i svojim vernim konzumentima donosi uvek nešto novo. Sada ste nas oduševili sa dve originalne gourmet arome, i jedinstvenim, živopisnim pakovanjem. Pored upečatljivog dizajna, šta to još pakovanje Grand Single Origin kafe donosi na naše tržište?

Grand Single Origin su najkvalitetnije kafe, po svom sastavu sto odsto Arabike i dolaze sa određenog zaštićenog geografskog područja sa jedinstvenim karakteristikama, što im daje vrlo specifične arome. Pored uživanja u novim ukusima, želeli smo da potrošačima ponudimo jedan potpuno novi doživljaj kafe kroz virtuelno putovanje u regije u kojima se ona uzgaja. Jednostavnim skeniranjem QR koda sa pakovanja, potrošač dolazi na inovativnu Farmer Connect platformu na kojoj može da „poseti“ daleke predele Ruande i Brazila, upozna farmere i istraži put kafe od farme do šoljice.

Pomoću blockchain tehnologije svaki naš potrošač može da istraži autentično poreklo kafe i celokupan proces proizvodnje ili da donira sredstva odabranom projektu podrške farmerskim zajednicama u ovim zemljama, što ovom projektu daje i humanu notu.

Takođe, želeli smo da celu priču sa farmerima i ljudima koji rade na uzgoju kafe, i personalizujemo kako bismo lokalnog potrošača povezali sa uzgajivačem kafe. Dok ispijate svoju novu omiljenu kafu, možete da pratite put Grand zrna i uverite se kako se postiže dugotrajna svežina i jedinstveni ukus u svakoj šoljici.

Ambalaža je izrađena od novih, održivih materijala sa kojim naše tržište nije još upoznato ili nije dovoljno. O čemu se radi?

Održivo poslovanje je ključ za globalnu budućnost kafe, a za nas u Grand kafi i celoj Atlantic Grupi očuvanje životne sredine jedan je od ciljeva kojem smo svi posvećeni. Nova Grand Single Origin kafa je prva kafa u Srbiji koja je upakovana u ekološki prihvatljivu ambalažu koje se može reciklirati. Reč je o Genprotect foliji bez aluminijuma koja je napravljena od bioplastike iz obnovljivih izvora, na bazi ulja šećerne trske i uljane repice. U njenoj proizvodnji se emituje 63% manje emisija gasova sa efektom staklene bašte u poređenju sa standardnom, aluminijumskom folijom. Činjenica je da održivost u poslovanju postaje sve važniji  način poslovanja i uopšteno ponašanja kompanija. Kada govorimo o industriji kafe, ljudi sve češće žele da znaju kako je kafa gajena, odnosno da li je uzgajana na odgovoran i održiv način. Potrošačima širom sveta sve je važnije da se ovaj napitak uzgaja na način koji omogućava da se vodi računa o ekonomskim, ali i ekološkim aspektima. Za nas kao kompaniju veoma je važno da radimo na očuvanju planete i da kao lider u kategoriji svojim primerom inspirišemo i druge, te iz tog razloga konstantno radimo na unapređivanju procesa proizvodnje i pakovanja omiljenog crnog napitka.

Znamo da ambalaža komunicira sa potrošačima i prenosi poruku. Kome se vi obraćate ovim pakovanjem?

Činjenica je danas sve što radimo zahteva komunikaciju, ona je svuda oko nas. Čak i onda kada mislimo da ne komuniciramo – komuniciramo. Naravno, u ovom poslu se, između ostalog, oslanjamo mnogo na vizualnu komunikaciju. Izgled, odnosno dizajn naših kesica jeste jedan od načina da privučemo pažnju potrošača  i zainteresujemo ih za nove Single Origin proizvode koji spadaju u takozvane Gourmet kafe. Ovaj pojam sinonim je za kafu za vrhunsko uživanje, proizvedenu od najkvalitetnijih zrna Arabike koja daje izuzetno bogat ukus. Ljubičasto pakovanje Rwanda Bourbon kafe našim potrošačima će ispričati priču različitu od tipičnih afričkih ukusa. Reč je o kafi živahne, čokoladne arome jedinstvene za svoje geografsko poreklo. Sa druge strane, Brazil Cerrado će pak govoriti o nešto blažem napitku uravnoteženih aroma orašastih plodova i pečenog hleba nastalom pri idealnim temperaturama na egzotičnim podnebljima Brazila. Pored atraktivnog dizajna, jarkih boja koji pričaju priču o pažljivo uzgajanim i biranim zrnima kafe i predelima odakle kafa dolazi, veoma je važan i sam proces pakovanja, koji mora biti u zaštićenoj atmosferi kako bi se sprečilo da kafa dodje u dodir sa kiseonikom i na taj način sačuvalo bogatstvo ukusa i arome.

Regiju, odnosno poreklo kafe ilustruju slike životinja karakterističnih za tu oblast, kako je nastala ideja za jedan ovako kreativan dizajn?

Ideja je bila da kroz pakovanje prenesemo deo ambijenta u kojem sazrevaju najbolje sorte arabike koje donosimo svojim potrošačima. Kada je reč o Brazilu, može se reći da su zrna kafe koja su rasla u netaknutoj i bogatoj prirodi “povukla” kvalitete tih regija. Cerrado de Minas Gerais regija je sa nadmorskom visinom od 800 do 1300 m i klimom sa toplim i vlažnim letima, a hladnim i suvim zimama, koje čini ovaj region idealnim za uzgajanje kafe savršenog ukusa. Osim što je idealna za uzgoj kafe, ova eko regija Brazila je i stanište mnogih endemskih vrsta, pa tako i zaštitnog lica naše kafe – jaguara. Šta tek reći za Ruandu? Ovako originalnim i upečatljivim dizajnom pokušali smo da prikažemo beskrajne planine, guste šume i bujnu vegetaciju sa jedne i plodno vulkansko tlo sa druge strane koji predstavljaju prirodni blagoslov neke zemlje. Guste tropske šume sa plodnim vulkanskim tlom čuvaju i poslednje planinske gorile na svetu. Upravo je zbog toga „kralj majmuna“ naslikan i na našoj kesici.

I na kraju, da li je rano ili već imate pokazatelje o tome kako su potrošači, odnosno, tržište, reagovali na Grand Brazil Cerrado i Grand Rwanda Bourbon kafu?

Reakcije su za sada odlične i na samo pakovanje i na jedinstvene ukuse. Konkretno, Grand Brazil Cerrado osvaja nepca onih kojii žele da uživaju u blagom napitku i uravnoteženim aromama orašastih plodova i pečenog hleba. Sa druge strane, Grand Rwanda Bourbon osvojila je i srca i nepca onih koji vole „egzotiku“ u svemu, pa tako i u kafi, i koji su očarani njenom neobičnom aromom čokolade sa primesama rascvetalih citrusa.  Grand kafa je novim proizvodima još jednom pokazala da je kategorija domaće kafe zapravo jako dinamična i da, pored verne publike koju ima na ovim prostorima, sve više osvaja i mlađe generacije.


Naslovna fotografija: Zoran Golub/privatna arhiva

Podeli na društvenim mrežama: