Vlada Republike Srbije: Programom razvoja cirkularne ekonomije do očuvanja zdravlja ljudi i klimatske neutralnosti

Vlada Republike Srbije usvojila je Program razvoja cirkularne ekonomije kojim su definisani prioriteti za naredne tri godine – upravljanje otpadom, vodama, obnovljivim izvorima energije i energetskom efikasnošću.

Na sednici Vlade Republike Srbije, održanoj 1.decembra 2022. godine, usvojen je kompleksan i sveobuhvatan Program razvoja cirkularne ekonomije za perod od 2022. do 2024. godine. Dokumentom su definisani prioriteti za naredne tri godine što je osnov za razvoj cirkularne ekonomije i stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj zelene tranzicije u Srbiji.

Program razvoja cirkularne ekonomije za period 2022-2024 je jedan od značajnijih strateških dokumenata koji pored pomenutih opštih ciljeva obuhvata i posebne ciljeve – podršku privrednom sektoru pri prelasku na cirkularni model poslovanja

Dokument definiše oblasti upravljanja otpadom, vodama, obnovljivim izvorima energije i energetskom efikasnošću čime će biti omogućen dalji doprinos održivom razvoju i klimatskoj neutralnosti. Cilj je očuvanje zdravlja ljudi, kao i podizanje svesti građana o važnosti zaštite živote sredine, navodi se u saopštenju Vlade RS.

Podsetimo, Program razvoja cirkularne ekonomije za period 2022-2024 je jedan od značajnijih strateških dokumenata koji pored pomenutih opštih ciljeva obuhvata i posebne ciljeve – podršku privrednom sektoru pri prelasku na cirkularni model poslovanja, podršku lokalnim samoupravama u stvaranju cirkularne zajednice, unapređenje sistema upravljanja otpadom, podršku primeni zelenih javnih nabavki, podizanje svesti zainteresovane javnosti, kao i obrazovnih institucija o samom konceptu cirkularne ekonomije.

Podeli na društvenim mrežama: