ALPLA i BEOHEMIJA – saradnjom do manje plastike u ambalaži

U Zrenjaninu je 21. maja 2024, u fabrici Beohemija otvoren novi, savremeni pogon za proizvodnju ambalaže, rezultat saradnje sa austrijskom kompanijom ALPLA, globalno prisutnim proizvođačem plastične ambalaže

Ulaganjem u novi pogon ambalaže po modelu in-house, vrednom preko milion evra, kompanija Beohemija potvrđuje svoj razvojni model poslovanja a njeni prepoznatljivi brendovi deterdženata, omekšivača i proizvoda kućne hemije, Duel, Spin, Selection i Pompa dobiće priliku za PET ambalažu sa manje plastike.

Beohemija 2
Foto: Beohemija

Današnjoj svečanosti povodom otvaranja pogona u okviru proizvodnog postrojenja Beohemije u Zrenjaninu, prisutnima su se obratili ambasador Republike Češke, njegova ekselencija Tomáš Kuchta, gradonačelnik grada Zrenjanina, g-din Simo Salapura, sekretar Udruženja hemijske industije PKS, Dragan Stevanović, dok su svečanim presecanjem vrpce početak rada pogona ozvaničili Miroslav Micković CEO Alpla Srbija i Roman Kratochvíl CEO Beohemija i Business Partner CE Industries.

Peter Szuma Board Member i FMCG Investment Director, istakao je zadovoljstvo dosadašnjim napretkom poslovanja kompanije Beohemija, koja posluje u okviru češkog CE INDUSTRIES holdinga.

Roman Kratochvil, CEO Beohemije je rekao da ova saradnja ogromna prilika za Beohemiju da zajedno ostvare nove sinergije, posebno kada se radi o mogućnostima za ispunenje „zelene agende“ te da će u narednih nekoliko godina biti vidljive brojne promene. Naglasio je da će iz ove investicije benefite imati i potrošači i država. Zahvalio je ambasadoru i gradonačelniku na dosadašnjoj podršci i istakavši da će investicija doprineti i zaštiti životne sredine budući da je do sada ambalaža omekšivača od 1,6 litara izrađena od 51 grama plastike, a da će sada zahvaljujući tehnologiji, ona biti izrađena od svega 6 grama plastike.

Beohemija 3
Foto: PrtScr video/Youtube

Miroslav Micković, CEO kompanije ALPLA u Srbiji, pomenuo je vrednost investicije, koja iznosi preko milion evra a posebno je naglasio da instaliranje nove linije omogućuje korišćenje lakših PET boca čime se na godišnjem nivou smanjuje količina plastike. Tačnije, kako je rekao, Beohemija će na tržište emitovati oko 95 tona plastike manje na godišnjem nivou, zahvaljujući novoj tehnologiji.
Micković je istakao i mogućnost da se u budućnosti u Beohemijine proizvode ugrađuje i određeni procenat reciklirane plastike, s obzirom na to da je APLA najveći evropski recikler PET ambalaže.

Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku gumarsku i industriju nemetala, izneo je podatak da je srpska hemijska industrija izvozno orijentisana i da oko 15 odsto ukupnog izvoza čini hemijska industrija. Od toga oko 67% izvoza ide na sertifikovano i zahtevno tržište EU. On je istakao i da smanjenje plastike u novoj ambalaži značajno doprinosi uštedi CO2, te da će saradnja Beohemije i ALPLE nesumnjivo doprineti potencijalu širenja Beohemije na zahtevna strana tržišta.


Fotografije: Beohemija

Podeli na društvenim mrežama: