Mattoni 1783 i Knjaz Miloš zajedno ka cirkularnoj ekonomiji i reciklaži

Tradicionalna Ambipak konferencija koja okuplja najznačajnija imena iz ambalažne industrije organizovala je niz panela, a ispred kompanija Matoni 1873 i Knjaz Miloš, ove godine se obratila Klara Halova, šef kategorije voda i edukativnih programa koja je povodom konferencije doputovala u Beograd

Kako je predstavila Klara Halova, u oktobru prošle godine, na Ambipak konferenciji održanoj u Privrednoj komori Srbije, kompanije Mattoni 1873 i Knjaz Miloš od svog ujedinjenja, zajedničkim snagama rade na pitanjima cirkularne proizvodnje i reciklaže, sve u cilju smanjenja karbon emisije. Naročito značajan element njihove delatnosti postala je briga o biodiverzitetu i klimatskim promenama, koje su postale gorući problem planete.

Ambipak konferencija 2023

Iako Mattoni nije oduvek bila održiva firma i dosta promena u ovom domenu je donosila ad-hoc, odlikuje ih kontinuitet u odgovornom poslovanju i stalno implementiranje novih regulativa, naročito u pogledu zaštite prirodnih izvora vode, istakla je Halova i naglasila da je Mattoniju, cirkularnost  jedan od ključnih postulata poslovanja i zasniva se na 3 stuba: eko dizajnu, depozitnom sistemu (prikupljanju ambalaže), recikliranju flaša po sistemu „iz boce u bocu“. Svi njihovi proizvodi danas se mogu u potpunosti reciklirati, a cilj je da se omogući reciklaža makar 80% proizvedene ambalaže. Klara naglašava da je nužno imati realne planove, i da je za firme nemoguće postići da čim krenu da implementiraju ovakve procese reciklarju čak 100% svoje ambalaže, smatrajući da je 80% rPEt-a više nego dovoljno.

Klara je pomenula i značaj prkupljanja ambalaže i zatvaranje kruga cirkularnosti u cilju smanjenja karbonskog otiska, na čemu se radi upravo i u Knjaz Milošu.

Depozitni sistem se pokazao kao najefikasniji sistem za prikupljanje ambalaže i reciklažu širom Evrope,

Slovačka kao primer uvođenja depozitnog sistema u Evropi

U svom izlaganju osvrnula se i na prvi primer potpuno cirkularnog sistema u Evropi, odnosno depozitnog sistema u Slovačkoj. Njihov depozitni sistem podrazumeva prikupljanje ambalaže od svih pića, veličine od 0.1 do 3 litra, izuzev ambalaže mleka i alkohola. Proizvođač ima mogućnost da prikupljenu ambalažu ponovo upotrebi, međutim, strogo je zabranjena prodaja prikupljenog materijala. Ovaj sistem je izuzetno lak za implementiranje, odgovara čitavom sektoru pića i omogućava uštedu sirovih materijala na tržištu. Depozitni sistem implementiran je 2022. godine, a nakon samo godinu dana cilj da se reciklira 60% ambalaže je prestignut za više od 10%. Sadašnji cilj je prikupiti čak 90% ambalaže i raditi na ekološkim regulacijama u ovom sektoru.

Milana Petrović, Foto: Ambipak magazin

Na istoj konfeneciji, na panelu „Depozitni sistem – upravljanje ambalažnim otpadom, bauk ili rešenje?“, Milana Petrović, menadžerka za javne i korporativne poslove i održivost u kompaniji Knjaz Miloš, govorila je o značaju depozitnog sistema kao preduslov za uspostavljanje cirkularnosti u industriji pića. Ovaj sistem pokazao se kao najefikasniji sistem za prikupljanje ambalaže i reciklažu širom Evrope, ali smatra da to ne bi bilo moguće bez efikasne komunikacije sa potrošačima.

Milana je istakla značaj tehnološkog napretka i inovacija koji nam danas omogućavaju da dobijemo materijale za ambalažu koji su potpuno reciklažni. Knjaz Miloš sa svojim sistemom „flaša za flašu“ dobija mogućnost za formiranje strateškog pristupa održivom razvoju i planiranje ekoloških i edukativnih aktivnosti.  Ovaj sistem pokazao se kao najefikasniji sistem za prikupljanje ambalaže i reciklažu širom Evrope, ali to ne bi bilo moguće bez efikasne komunikacije sa potrošačima.

Kompanija Mattoni 1873 u svom portfoliju ima 52 brenda, u kompanijama ukupno radi 3200 zaposlenih a posluju na 20 tržišta od kojih je i jedno srpsko na koje su stupili akvizicijom kompanije Knjaz Miloš

Kompletno keynote izlaganje Klare Halove i učešće Milane Petrović na panelu „Depozitni sistem – upravljanje ambalažnim otpadom, bauk ili rešenje?“, možete pogledati na snimku konfeencije na Ambipak magazin Youtube kanalu.


Podeli na društvenim mrežama: