Da li su inovativne tehnologije otpornije na ratne krize? – Primer ukrajinskog proizvođača papira i ambalaže Re-Leaf

Inovativnom tehnologijom dobijanja celuloze od opalog lišća ukrajinska kompanija proizvodi papir i ambalažu

Ukrajinska kompanija Re-Leaf bazira proizvodnju papira i ambalaže  na temelju inovativne tehnologije dobijanja celuloze od opalog lišća.  Re-Leaf je, kao ideju započeo Valentyn Frechka,  sadašnji direktor i suosnivač, koji je kao srednjoškolac radio na projektu. Sada je to istraživačko i proizvodno preduzeće „Re-Leaf Technology“ osnovano je u Ukrajini 2021. godine. Kompanija koristi podizvođače u različitim delovima zemlje za proizvodnju papira pod sopstvenom tehnologijom. Re-Leaf proizvodi i snabdeva tržište više od 100 tona papira mesečno. Glavna kancelarija kompanije nalazi se u Kijevu.

Prema izjavi koju je za portal Packaging Europe dao Alexander Sobolenko suosnivač i direktor razvoja, bilo je potrebno još nekoliko godina razvoja da se ideja pretvori u posao vredan milijardu dolara. Neočekivana ratna dešavanja, kako kaže Aleksandar, “okrenula su sve naglavačke” i kompanija je primorana da zaustavi poslovne planove kako bi se posvetila snalaženju u vandrednim okolnostima.

“Poslovna aktivnost Re-Leaf-a je paralizovana, od 24. februara 2022. godine, kada su ruske vazdušne snage napale više gradova širom Ukrajine, čime je počeo  rat.” – izjavio je u svom intervjuu za portal Packaging Europe Aleksadnar Sobolenko. On je to prilikom napomenuo da niko nije bio spreman na rat i da im je prvizadatak bio da osiguraju bezbednost svojih i porodica zaposlenih, pružanje podrške zemlji a potom da procenjuju gubitke.

“Od početka ratnih dešavanja, proizvodnja u Re-Leafu stoji,”,  kaže Aleksandar. Njihova fabrika papira u gradu Lutsk obustavila je proizvodnju a njihov najveći kupac porudžbine. Takođe, nedostajalo je svega dva dana još do završetka projekta sa poznatim kozmetičkim brendovima NYX i Kiehl’s. Kompanija nije dobila nove porudžbine niti od internih mušterija niti od Evropske unije a preostale zalihe papira planiraju da prodaju doniraju sav novac izbeglicama i žrtvama rata. ”Međutim, čak i izvoz te robe u EU sada izgleda veoma izazovno.” – dodaje.

Planovi za očuvanje poslovanja

Obzirom na mobilnost inovativne tehnologije, spas biznisa u neočekivanim okolnostima kompanija vidiu preseljenju  u neke druge zemlje poput Kanade, SAD, Francuske, Nemačke… Trenutno rade na prikupljanju sredstava i pronalaženju investitora.
“Radujemo se prikupljanju sredstava za pokretanje fabrika na ključnim tržištima i otvoreni smo za sve partnere i investitore koji bi želeli da finansiraju Re-Leaf tehnologiju. Siguran sam da će ova inovacija osvojiti svet brže nego što smo predvideli pre početka rata.” – očekivanja su direktora razvoja Aleksandra Sobolenka.

Na pitanje kakav će uticaj imati rat u Ukrajini na papirnu industriju u celini, suosnivač kompanije Re-Leaf kaže da uticaj rata u Ukrajini na papirnu industriju još uvek nije u potpunosti evidentan. Ali, napominje, da rast cena sirovina i promene u poslovanju utiču na međunarodnom nivou. Ukrajinske kompanije su obustavile aktivnosti, dok su neka lokalna papirna preduzeća, u pokušajima da prežive nastavila da rade. Preduzeća pokušavaju da isplaćuju plate, komunalne usluge i druge rashode kako bi podržala svoje zaposlene i ukupan ekonomski promet. Navodeći dalje da su ruske kompanije izgubile prodaju i prihode a strane napustile Rusiju u velikom obimu, Aleksandar smatra da je teško izneti preciznija predviđanja.

Re-Leaf tehnologija je revolucionaran način proizvodnje papira od opalog lišća, bez upotrebe hemikalija i smanjene emisije CO2 za 78 odsto.

“Na makro nivou, teško je predvideti srednjoročne i dugoročne posledice. Na našem nivou, suočeni smo sa nedostatkom i rastućom troškom otpadnog papira koji se tradicionalno uvozi iz EU u Ukrajinu. Drugo očigledno i vidljivo pitanje je rastuća cena prirodnog gasa i drugih prirodnih resursa. Ne možemo ni da izračunamo cenu naših proizvoda jer su cene energenata veoma neizvesne i brzo se menjaju. Zamrzavanje ukrajinskih kompanija neće imati značajan uticaj na globalnu industriju, jer udeo lokalnih preduzeća nije odlučujući.”, ocenjuje Aleksandar Sobolenko u intervjuu za Packaging Europe.

On takođe, smatra, da će nedostatak resursa i sve veći troškovi ubrzati korišćenje alternativnih izvora za papir i ambalažu poput Re-Leaf  tehnologije. Očekuje da će kao kompanija postati internacionalni igrač i faktor promena na tržištu ambalaže.

Izvor: Packaging Europe.com/releaf-paper.com

Naslovna fotografija: Photo by Kostiantyn Stupak from Pexels

Podeli na društvenim mrežama: